Video player inladen...

Bijna 600 aanvragen voor terugbetaling psychologische hulp transgenders in Gent

Iedereen die een beroep wil doen op transgenderzorg in het UZ Gent kan een conventie afsluiten met de arts en het ziekenfonds. De conventie geeft recht op 10 (voor kinderen 15) volledig terugbetaalde gesprekken met een psycholoog of sociaal werker.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block lanceerde vorig jaar in oktober zo'n conventie. De wachttijden zijn sterk gekrompen omdat het ziekenhuis via de conventie extra psychologen kon aanwerven. “De multidisciplinaire zorg die we in het UZ Gent aanbieden is door de conventie makkelijker bereikbaar geworden,” zegt professor Guy T’Sjoen, diensthoofd Centrum seksuologie en gender. “Dat was broodnodig na de grote toeloop van de afgelopen jaren.”

“Tot en met 2005 hadden we jaarlijks een instroom van ongeveer 30 personen. Dat aantal is ondertussen vertienvoudigd,” licht Guy T’Sjoen toe. “De conventie heeft ervoor gezorgd dat de wachttijd voor het eerste gesprek is gedaald tot 4 maanden voor volwassenen en 2 maanden voor kinderen of jongeren.”

Toegankelijker

“Volledig terugbetaalde gesprekken met een psycholoog of sociaal werker verlagen de drempel om hulp te vragen,” legt seksuologe Els Elaut van het UZ Gent uit. “We kunnen sneller inspelen op de noden van de transpersonen en we geven hen vlotter toegang tot een multidisciplinair traject. Het UZ Gent staat internationaal aan de top op vlak van zorg en onderzoek. Maar we willen ook heel toegankelijk blijven. Daar draagt de conventie toe bij.”

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block is dan ook tevreden dat de conventie vanaf het begin maximaal wordt gebruikt. “Het was sinds jaar en dag duidelijk dat transpersonen veel te lang moesten wachten op een eerste professioneel contact en op hulp. De cijfers bevestigen dit”, zei minister De Block bij een bezoek aan het team voor transgenderzorg in het UZ Gent. 

Meest gelezen