Video player inladen...

Boerenbond na Veviba-schandaal: "De race naar de laagste prijs wordt een race naar de afgrond"

Als we als maatschappij geen correcte prijs willen betalen voor ons voedsel, dan zullen er altijd bedrijven zijn die er de kantjes vanaf lopen. Dat zegt Sonja De Becker, de voorzitter van de Boerenbond, na het vleesschandaal bij Veviba. "Veilig voedsel heeft een prijs."

Vorige week raakte bekend dat er een onderzoek komt naar vleesbedrijf Veviba. Uit controles van het Voedselagentschap bleek namelijk dat zowat 70 procent van het vlees niet in orde was met de regelgeving, maar toch nog zou worden verkocht. 

"Het gaat hier om ernstige fraude", zegt Sonja De Becker in "Terzake" op Canvas. "Dit is wat ons betreft het schandaal te veel. Er moet iets veranderen en er moeten lessen worden getrokken. Nu wordt opnieuw de hele vleessector meegesleurd in een schandaalsfeertje waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben. Dit moet stoppen."

Dit is wat ons betreft het schandaal te veel. Er moeten lessen worden getrokken

De voorzitster van de Boerenbond ziet vooral mogelijkheden bij de slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven zelf. "Zij moeten een halt toeroepen aan de malafide praktijken van sommige bedrijven in de sector."

Daarnaast scheelt er ook iets met de controles momenteel, zo zegt De Becker. "De controle is nu versnipperd over verschillende administraties: federaal, maar ook regionaal. En federaal zijn er dan nog eens verschillende instanties verantwoordelijk. Zij doen allemaal goed hun werk, maar er is geen enkele instelling die alle puzzelstukken bij elkaar legt. En net zo'n instantie zou sneller kunnen detecteren als er iets aan de hand is."

We willen honderden euro's geven aan een smartphone of Tomorrowland, maar voedsel kan niet goedkoop genoeg zijn

"De consumenten schatten daarnaast voedsel niet naar waarde", zegt de voorzitster. "We zijn wel bereid om honderden euro's te geven aan een smartphone of een Tomorrowland-ticket, maar voedsel kan niet goedkoop genoeg zijn. De supermarkten zijn de afgelopen jaren ook meegegaan in dat idee. In de race naar de laagste prijs komt er een druk op de toeleveranciers."

"Het is geen excuus, maar dit is een race naar de afgrond", zo besluit De Becker. "Veilig voedsel heeft een prijs. Als we niet bereid zijn om die te betalen, dan zal je altijd actoren in de keten hebben die er de kantjes vanaf lopen."

Meest gelezen