Video player inladen...

Britse premier May: erg waarschijnlijk dat Rusland achter aanslag met zenuwgas zit 

In het Britse parlement heeft premier Theresa May gezegd dat de aanslag tegen de Britse ex-spion in de Engelse stad Salisbury uitgevoerd is met een militair zenuwgas dat ontwikkeld is door Rusland. Het is daarom erg waarschijnlijk dat Rusland achter de aanslag zit, zei ze.

Premier May gaf haar toespraak na een ontmoeting met haar nationale veiligheid en gaf toe dat een rechtsstaat zich niet baseert op speculaties, maar op echte aanwijzingen.   

Toch is het "hoogst waarschijnlijk" dat Rusland achter de aanslag op Skripal zit, zei de premier, of ze opperde de mogelijkheid dat Moskou heeft toegelaten dat dat zenuwgas in handen van een derde partij kwam. May baseerde zich daarvoor op de aard van het gebruikte gas, dat een militair zenuwgas is dat ontwikkeld werd door Rusland. Het gaat om novitsjok, een groep zenuwgassen die in de jaren 80 ontwikkeld werden door de Sovjet-Unie. Novitsjok zou veel gevaarlijker zijn dan het beruchte VX.

May gaf Rusland tot morgenavond de tijd om met meer uitleg te komen, niet enkel aan het VK, maar ook aan het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Een ultimatum op korte termijn dus en als daar geen bevredigende uitleg komt, zal Londen dat beschouwen als "een onwettelijk gebruik van geweld door Rusland tegen het Verenigd Koninkrijk".

Dat laatste is duidelijke taal, want als dat zo zou zijn, kan Groot-Brittannië het artikel 5 van het NAVO-verdrag inroepen. Dat bepaalt dat een daad van agressie tegen een lidstaat van het bondgenootschap meteen een agressie is tegen de NAVO. Hoe dan ook, als er woensdag geen bevredigend antwoord vanuit Moskou komt, dreigt May met maatregelen.

Aanslag tegen ex-spion in Salisbury

Vorige week werden de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bank in een winkelcentrum in de Zuid-Engelse stad Salisbury. De twee zijn nog altijd in levensgevaar. In totaal zijn een twintigtal mensen besmet geraakt met een toen nog onbekende substantie, onder hen een politieagent. Later onderzoek wees uit dat het ging om een zenuwgas.

Skripal was agent van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, maar speelde informatie door aan de Britse dienst MI6. Hij werd gevat en veroordeeld, maar werd in 2010 vrijgelaten tijdens een spionnenruil. Sindsdien woonde hij in Groot-Brittannië.

Rusland heeft eerdere verdachtmakingen over betrokkenheid afgewezen, maar enkele media hadden zich positief uitgelaten over wat er gebeurd is met wat "een verrader" wordt genoemd.

Reactie Rusland : "Circusnummer en provocatie"

De zaak rond de vergiftiging van de Russische dubbelspion dreigt de relaties tussen Moskou en Londen nog te verslechteren. Moskou heeft elke betrokkenheid bij de aanslag ontkend en op zijn beurt Londen beschuldigd van anti-Russische propaganda.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een "circusnummer" in het Britse parlement. "De conclusie is duidelijk, het is ronduit een nieuwe politieke campagne, gebaseerd op provocaties", reageerde de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Maria Zacharova.

Meest gelezen