Video player inladen...

CIA-baas verdedigt ontmoeting met Kim Jong-un: "Dit is geen theater, Trump gaat om probleem op te lossen"

CIA-directeur Mike Pompeo verdedigt de geplande ontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Volgens Pompeo is Trump zich bewust van de risico's. "Dit is geen theater. Hij gaat om een probleem op te lossen."

De aankondiging sloeg velen met verstomming vorige week: Donald Trump en Kim Jong-un zullen elkaar binnenkort ontmoeten. Hoe, waar en wanneer dat historische gesprek zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Maar Trump lijkt zeker van zijn stuk en kijkt al vooruit naar een "geweldige deal".

Critici daarentegen zijn minder enthousiast. Ze wijzen erop dat het allesbehalve een zekerheid is dat het gesprek iets oplevert. Ze stellen ook in vraag of Trump de geschikte persoon is om deze risicovolle onderhandelingen te leiden. CIA-baas Mike Pompeo - benoemd door Trump - was gisteren te gast in de Amerikaanse zondagprogramma's om weerwerk te leveren.

Volgens Pompeo is Trump zich wel degelijk bewust van de risico's. "Dit is geen theater. Hij gaat om een probleem om te lossen", zegt de CIA-baas, die ook duidelijk stelt dat er geen sprake kan zijn van toegevingen aan Noord-Korea in de aanloop naar de ontmoeting tussen beide leiders.

"We blijven de druk opvoeren"

"Deze administratie heeft haar ogen wijd open. De hele tijd dat dit gesprek plaatsvindt, zullen we de druk op Noord-Korea blijven opvoeren", aldus Pompeo. Dat de Noord-Koreanen zich de laatste weken en maanden gematigder opstellen, komt volgens hem door de druk die de internationale sancties zetten op de economie en op het regime.

Vooral het nucleaire programma van Noord-Korea is een moeilijk punt in de komende onderhandelingen. De VS wil dat het communistische regime stopt met het ontwikkelen van kernwapens, maar experts denken dat Noord-Korea dat niet van plan is, omdat ze het beschouwen als een "levensverzekering".

Trump sprak zaterdag zijn aanhangers toe in Pennsylvania. Hij zei er dat hij gelooft dat Noord-Korea vrede wil. Anderzijds liet hij ook weten dat het ook mogelijk is dat hij snel de tafel verlaat.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen