Video player inladen...

Couturier Hubert de Givenchy overleden

In Frankrijk is couturier Hubert de Givenchy overleden; hij was 91 jaar. Givenchy startte zijn eigen modehuis in 1952.  Actrice en stijlicoon Audrey Hepburn was zijn grote muze.

De Givenchy was een leerling van Balenciaga, licht Elisa De Wyngaert toe, curator van het Modemuseum in Antwerpen. "Hij was geen grote vernieuwer en wilde nooit choqueren. Bij Givenchy zie je nooit revolutionaire nieuwe silhouetten. Maar hij maakte wel mooie, elegante mode. Bovendien was hij de man van de "separates", waarbij vrouwen truitjes, blouses,  rokken en pantalons apart konden kopen en onderling combineren. Best wel modern in de fifties."

De jurk moet zich aanpassen aan het lichaam van de vrouw en niet andersom.

Hubert de Givenchy

Audrey Hepburn in een klein zwart jurkje

De Givenchy was goed thuis in de filmwereld. Actrices als Lauren Bacall, Elizabeth Taylor en Greta Garbo droegen zijn jurken. Audrey Hepburn was zijn echte muze. Ze showde zijn iconische zwarte jurk in de film "Breakfast at Tiffany's". In "Funny Face" ontpopt ze zich tot een mooie vrouw ... in een jurk van Givenchy. Toen ze in 1954 een Oscar kreeg voor haar hoofdrol in "Roman Holiday" verscheen ze ook in een japon van Givenchy. 

In 2016 was Hubert de Givenchy nog persoonlijk aanwezig bij een overzichtstentoonstelling over zijn hele carrière in het Gemeentemuseum in Den Haag. Die was getiteld: "To Audrey with Love".

Givenchy lanceerde in 1957 een eigen parfumlijn. Het modehuis maakt zowel prêt-à-porter als haute couture, ook een mannenlijn en tafellinnen en decoratie.

In 1995 ging Hubert de Givenchy met pensioen; daarna kwamen onder meer John Galliano en Alexander Mc Queen aan het hoofd van het bedrijf.

AFP or licensors

Meest gelezen