Défi (ex-FDF) geen voorstander van Brusselse samenwerking met N-VA

Brussels minister Didier Gosuin, lid van Défi (het vroegere FDF) wil het Brussels gewest niet besturen samen met N-VA. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. "N-VA wil de klok in Brussel 30 jaar terugdraaien, naar de tijd dat het Brussels gewest niet bestond. Daar kunnen wij niet mee leven." Volgens Gosuin is het "gevaarlijk" dat Didier Reynders (MR) het Brussels gewest graag met N-VA wil besturen.

Franstalige partijen kunnen niet beslissen welke Vlaamse partijen in de Brusselse regering komen. In Brussel moet elke taalgroep apart een meerderheid vormen. Als N-VA na de verkiezingen in mei 2019 aan Vlaamse kant een meerderheid weet te vormen met andere Vlaamse partijen, zit N-VA sowieso in de Brusselse regering.

MR-politicus Didier Reynders heeft alvast de hand uitgestoken naar N-VA: "Als we net zoals op het federale niveau het communautaire aan de kant kunnen zetten,  is er een mogelijkheid om de zaken te veranderen. Waarom niet samenwerken met hen die een echt project hebben voor Brussel en verandering willen?"

Voor Brussels minister Didier Gosuin (Défi) is dat alvast geen optie. Volgens Gosuin draagt N-VA het Brussels gewest geen warm hart toe, en kan de partij Brussel dus ook niet besturen. "Het staat in hun statuten: N-VA wil dat Brussel in cobestuur beheerd wordt door Vlaanderen en Wallonië."

Gosuin betreurt dat de Franstalige partijen niet mee kunnen onderhandelen welke Vlaamse partijen in de Brusselse regering zitten. Samenwerken met N-VA is volgens Gosuin "verraad aan mijn politiek engagement".

Gosuin vreest een grote politieke crisis als N-VA aan Vlaamse kant een meerderheid haalt binnen het Brussels parlement. Volgens hem zal dat leiden tot een blokkering van het Brussels gewest.

Peilingen voorspellen sterk resultaat voor N-VA in Brussel

Volgens een recente peiling van VTM Nieuws zou N-VA in Brussel zes procent van de stemmen halen. Daarmee zou N-VA veruit de grootste Vlaamse partij worden in Brussel, volgens dezelfde peiling zou de tweede Vlaamse partij, Groen, slechts 3,6 procent van de stemmen halen.

Als deze voorspellingen verzilverd worden bij de gewestverkiezingen in mei volgend jaar wordt het onmogelijk om een meerderheid te vormen in Brussel zonder N-VA.

Bij de laatste verkiezingen in 2014 haalde N-VA in Brussel 2,7 procent van de stemmen, dat leverde hen toen drie zetels op in het Brussels parlement.

Brussels minister Guy Vanhengel liet al weten geen voorstander te zijn van een samenwerking met N-VA.

Video player inladen...

Meest gelezen