Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een derde van de onderschepte gevaarlijke producten in EU-lidstaten is speelgoed

Speelgoed is goed voor 29 procent van de gevaarlijke producten die in Europa van de markt worden gehaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van Rapex, het Europese snelle waarschuwingssysteem.

Via Rapex waarschuwen de autoriteiten van de 28 EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen elkaar over gevaarlijke producten die ze hebben onderschept aan de grenzen of die ze uit de winkelrekken hebben gehaald. Zo kan meteen op de hele Europese markt actie worden ondernomen tegen de betrokken goederen.

Vorig jaar werden 2.201 waarschuwingen gelanceerd en 3.952 vervolgacties ondernomen. In beide gevallen is dat een stijging tegenover 2016. Toen waren er 2.044 waarschuwingen en 3.824 vervolgacties.

Opgelet met fidgetspinners

Vooral speelgoed bleek niet aan de eisen te voldoen (29 procent). Op de tweede plaats komen motorvoertuigen (20 procent), gevolgd door kleding en modeaccessoires (12 procent). De meest gemelde risico's zijn chemische risico's, verwonding en verstikkingsgevaar.

Fidgetspinners (foto bovenaan) eisten negatief de aandacht op. Sommige van die gadgets hebben knoopbatterijen die ze doen oplichten wanneer ze rondtollen. Maar die batterijen zijn klein en kunnen schade berokkenen aan de ingewanden als ze worden ingeslikt. Er is ook kans op verstikking.

18 waarschuwingen in België

53 procent van de gevaarlijke producten kwam uit China. In 26 procent van de gevallen bleek een Europees land het land van herkomst. De autoriteiten in Duitsland (354), Spanje (222) en Frankrijk (191) kwamen met de meeste meldingen.

België gaf vorig jaar 18 keer een waarschuwing. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vuurwerk. "Dat heeft ermee te maken dat controles op vuurwerk voor ons een topprioriteit blijven", zegt Jan Deconinck van de FOD Economie. "Omdat veel Nederlanders zich hier komen bevoorraden, voeren we daar regelmatig campagnes rond."

Vooral "Made in China"

China blijft het land van oorsprong van de meeste gevaarlijke producten. De Europese Commissie werkt nochtans al enkele jaren samen met de Chinese autoriteiten: er worden trainingen georganiseerd en goede praktijken uitgewisseld op het vlak van productveiligheid.

Recent is de Europese speelgoedrichtlijn vertaald in het Chinees. En de Commissie benadert proactief grote onlineplatformen zoals e-Bay, Alibaba en Amazon. EU-commissaris voor Consumentenzaken Věra Jourová: "We sporen hen aan om meer actie te ondernemen tegen die gevaarlijke producten. We werken goed samen en hun gedrag verandert."

Het volledige jaarrapport 2017 van Rapex vindt u hier.

Meest gelezen