Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Elon Musk wil Mars-raket al volgend jaar korte vluchten laten maken

SpaceX-oprichter Elon Musk denkt dat de Mars-raket waar zijn bedrijf aan werkt, volgend jaar al korte testvluchten kan maken. Het gaat om de zogenoemde "BFR", wat staat voor "Big Falcon Rocket".

Musk deed de uitspraak in een vraag-en-antwoordsessie op het South by Southwest-filmfestival in Austin, in de VS. De BFR is een meer dan 100 meter lange ruimteraket die bedoeld is om mensen naar Mars te brengen. 'We zijn het eerste schip nu aan het bouwen. En we zullen wellicht in de eerste helft van volgend jaar korte vluchten kunnen maken, op en neer."

Of dat realistisch is, valt nog te bekijken. Musk erkende in het gesprek dat zijn tijdschema's aan de optimistische kant durven zijn. De lancering van de Falcon Heavy een maand geleden bijvoorbeeld was eerst gepland voor 2013.

Musk wil in de vroege jaren 2020, al over enkele jaren dus, de eerste raketten met grondstoffen en voorraden naar Mars sturen. Enkele jaren later zouden er bemande missies volgen, met de bedoeling om op termijn een kolonie uit te bouwen op de rode planeet. Daarnaast zou de BFR ook gebruikt kunnen worden om supersnel (in 39 minuten) van bijvoorbeeld New York naar Shanghai te vliegen.

(Lees voort onder de foto.)

Zo zou de BFR eruitzien
AFP or licensors

Voortbestaan van de mensheid verzekeren

Zo'n basis kan het voortbestaan van de mensheid verzekeren, aldus Musk. "Het is belangrijk om een zelfvoorzienende basis te hebben op Mars omdat het ver genoeg van de aarde is, zodat ze meer kans heeft dan een maanbasis om te overleven in geval van een oorlog."

"Als er een derde wereldoorlog komt, willlen we er zeker van zijn dat er ergens anders een zaad van de menselijke beschaving bestaat, zodat we die terug kunnen brengen en de lengte van de "dark ages" kunnen inperken."

Het grootste gevaar voor de mensheid is volgens Musk overigens niet een nucleaire oorlog, maar artificiële intelligentie die op hol slaat. "Let op mijn woorden, AI is gevaarlijker dan kernwapens. Waarom is er dan geen regulering?"

Als er een derde wereldoorlog komt, willen we er zeker van zijn dat er ergens anders een zaad van de menselijke beschaving bestaat.

Elon Musk

Meest gelezen