Video player inladen...

Europees commissaris Oettinger verdedigt benoeming Selmayr in het Europees Parlement

In het Europees Parlement heeft Europees commissaris Günther Oettinger de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Commissie verdedigd. Hij slaagde er duidelijk niet in de parlementsleden te overtuigen.

Selmayr was de afgelopen jaren kabinetschef van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Tijdens een vergadering van de Commissie op 21 februari werd hij benoemd tot adjunct-secretaris-generaal van de Commissie en binnen de tien minuten verder bevorderd tot secretaris-generaal. De aanwezige commissarissen bleken niet op de hoogte te zijn van het agendapunt, maar tekenden geen protest aan.

De snelle procedure riep heel wat vragen op en daarom organiseerde het parlement vandaag een debat waar commissaris Oettinger toelichting kwam geven. Oettinger verdedigde de benoeming van Selmayr die volgens hem volledig volgens de regels was gebeurd. Volgens de commissaris heeft Selmayr alle benodigde competenties en waren alle aanwezige commissarissen akkoord met zijn benoeming. Hij deed ook de verhalen van de hand dat de commissarissen beloofd zou zijn dat zij na hun aftreden een dienstwagen met chauffeur en twee stafleden ter beschikking zouden krijgen.

Europees imago

Het formele antwoord van Oettinger kon de parlementsleden niet overtuigen. Zij wilden meer details over het juiste verloop van de benoeming, een antwoord op de vraag waarom alles zo snel moest verlopen en waarom er niet meer gezocht was naar andere kandidaten. Volgens Bart Staes (Groen) gaat het hele debat over ethiek en integriteit. De Nederlandse Sophia In 't Veld (ALDE) stelde dat de Commissie moet kiezen tussen de carrière van Selmayr of de geloofwaardigheid van de Europese Unie. Ze vertolkte daarmee de mening van de meeste andere parlementsleden die de affaire als een slechte zaak voor het Europese imago beschouwen.

De hele zaak wordt nu voor onderzoek doorgegeven naar de Commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement. Oettinger beloofde dat de Commissie daar volop zal aan meewerken. Als de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, zal het Europees Parlement stemmen over het vertrouwen in de Commissie.

Meest gelezen