© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Europese Unie gaat strijd aan met fake news

De Europese adviesgroep over Fake News en Online Desinformatie heeft vanmiddag een rapport verspreid over de aanpak van nepnieuws. Het rapport doet een aantal voorstellen om fake news te bestrijden. 

Het was de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker die zelf pleitte voor het aanpakken van fake news.  In een persoonlijke brief naar Europees Commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij Mariya Gabriel uitte hij zijn bezorgdheid over de valse informatie en de negatieve gevolgen op de Europese democratie.    

Vandaag verscheen het antwoord in de vorm van een rapport. De adviesgroep pleit er onder andere voor een gedragscode te formuleren waaraan online platforms en sociale netwerken zich moeten houden. Europese media worden aangemoedigd maatregelen te nemen om de zichtbaarheid van betrouwbaar nieuws te verbeteren en de toegang voor gebruikers te vergemakkelijken. De groep wil instrumenten ontwikkelen om gebruikers en journalisten mondiger te maken tegen onjuiste informatie. 

De voorzitter van de adviesgroep, professor Madeleine de Cock Buning, is enthousiast: “Ik ben zeer tevreden met onze resultaten. Het is een grote stap voorwaarts op het gebied van de verspreiding van onjuiste informatie.”

Ik ben zeer tevreden met onze resultaten. Het is een grote stap voorwaarts op het gebied van de verspreiding van onjuiste informatie. 

voorzitter adviesgroep, Madeleine de Cock Buning

Volgens de laatste Eurobarometer (de jaarlijkse grootschalige enquêtes die worden gehouden onder Europese burgers over allerlei thema’s) ervaart 83% van de Europese burgers fake news als problematisch voor de democratie. De “online desinformatie” zou vooral een gevaar betekenen voor het beïnvloeden van verkiezingen en migratiebeleid." 

Meest gelezen