Europese Unie verlengt sancties tegen 150 personen wegens inmenging in Oekraïne

De Europese Unie heeft maandag de sancties tegen 150 personen en 38 groeperingen verlengd, wegens hun aanhoudende inmenging in Oekraïne. Zij krijgen nu een inreisverbod naar de EU opgelegd. Ook hun financiële middelen worden geblokkeerd. 

De meerderheid onder hen is van Russische afkomst. Ze worden gesanctioneerd wegens het schenden van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. Eerder kregen ze al een inreisverbod opgelegd en ook hun financiële middelen op Europese bankrekeningen werden geblokkeerd. Deze sancties worden nu verlengd tot 15 september 2018.

De sancties werden ingevoerd in maart 2014, nadat Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim had geannexeerd. In een mededeling veroordelen de 28 lidstaten van de Europese Unie de "opzettelijke destabilisering" van Oekraïne.

Bij die 150 personen horen enkele vertrouwelingen en adviseurs van de Russische president Vladimir Poetin. De geviseerde groeperingen zijn hoofdzakelijk illegale, gewapende militaire groeperingen. Naast deze sancties lopen er ook nog economische en diplomatieke sancties tegen Rusland, de Krim en de havenstad Sebastopol. Die worden nog zeker tot eind juni 2018 aangehouden.

Meest gelezen