Gentse klas wint poëzie­wedstrijd "Dichter bij Verhelst"

120 scholen gingen in op de oproep van dichter Peter Verhelst om een van zijn gedichten creatief te vertalen. Klas 7 Bijzondere Vorming Woordkunst- Drama van het Secundair Kunstinstituut Gent is de winnaar.

Eind januari was het Gedichtendag. Peter Verhelst schreef het  Poëzieweekgeschenk 2018, “Wat ons had kunnen zijn”. De dichter knoopte daar een wedstrijdje aan vast. Hij riep leerlingen op om een van zijn gedichten creatief te vertalen en die interpretaties de wereld in te sturen via sociale media. Meer dan 120 klassen gingen daar op in, met verschillende acties, filmpjes en foto’s van leerlingen die de woorden van Peter Verhelst op hun eigen manier naar buiten brachten.

Na een lange deliberatieperiode heeft de eenkoppige jury, Peter Verhelst zelf,  een winnaar gekozen: 7BVWKD Secundair kunstinstituut Gent, de klas van Kathy Colpaert. De klas wint een masterclass poëzie, gegeven door Peter Verhelst zelf. 

Uit het juryverslag van Peter Verhelst:

"Iedereen, werkelijk iedereen die deelnam wil ik danken. Maar het protocol (Gij zult kiezen!) dwingt me om 5HU Sint-Pietersinstituut Turnhout te vernoemen: hoe geestig ingenieus hebben zij een gedicht verwerkt in een uitgewerkt journaal! Hoe mooi is de trage choreografie (wie zijn die Emma’s?) van Emmaüs Secundair in Aalter! Hoe overtuigend knallen de rozen doorheen het filmpje van Heilig Graf Turnhout! (Wat zit daar in het water in Turnhout?) Hoe heb ik me geamuseerd met de gezichten van nietsvermoedende mensen die in het filmpje van Go Atheneum Eureka Torhout met gedichten worden geconfronteerd! Mooi, mooi, mooi!
En dan zijn er drie filmpjes die op de een of andere manier bovenuit steken. Go Atheneum Cormanslaan Maldegem laat op een hartverwarmende manier poëzie in klassen doorsijpelen. Ook enkele rasacteurs overvallen tijdens een bijzonder geestige guerilla-actie in Go Atheneum Boom medeleerlingen met (verontrustende) flarden van gedichten en filmen dat met een verborgen camera. En dan heb je die ene die er die een nano-millimeter bovenuit steekt: 7BVWKD Secundair kunstinstituut Gent slaagt erin om met een filmpje een geheel eigen, melancholische kracht toe te voegen, zodat het gedicht nieuwe mogelijkheden krijgt die niet door de schrijver ervan waren voorzien. Klasse. "
 

Meest gelezen