Video player inladen...

Hoe lees je het etiket op vleeswaren?

Het vleesverwerkingsbedrijf Veviba is in opspraak gekomen omdat het onder meer geknoeid heeft met de informatie op etiketten van diepvriesvlees. Wat vertelt een etiket over het vlees dat we kopen? Bekijk hieronder een voorbeeld van het etiket van een rundsburger.

Europa bepaalt welke informatie een etiket moet bevatten. De etiketten op vleeswaren bevatten in alle Europese lidstaten dezelfde informatie. De informatie hieronder geldt bij wijze van voorbeeld en enkel voor het etiket van een rundsburger. Voor ander vlees, gevogelte en vis kunnen er andere regels gelden.

NOOT

Rundsburger bio: de benaming moet aangeven om welk product het gaat, zodat er voor de consument geen verwarring mogelijk is.

17.03.18: de uiterste consumptiedatum wordt vermeld als "te gebruiken tot..." en moet verplicht aanwezig zijn op etiketten van voedingsmiddelen die snel bederven, zoals vers vlees en vis.

NOOT

Ingrediënten: Als er mengsels van kruiden of aromatische planten in het vlees verwerkt zijn die minder dan 2 procent van het eindproduct uitmaken, dan hoeven de kruiden en planten niet bij naam vermeld te worden.

BE F1068 CE - BE 1068II CE - BE B1068H CE: deze nummers garanderen dat het vlees afkomstig is van een bedrijf dat door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) erkend is.
Het eerste nummer duidt erop dat het bedrijf in kwestie een vergunning heeft om een versnijdingszaal uit te baten, het tweede dat het een vergunning heeft om vleesbereidingen en gehakt te maken, het derde dat het een algemene vergunning heeft als “levensmiddeleninrichting”.

Aan de hand van het erkenningsnummer kan eenieder die dat wenst via de website van het FAVV achterhalen om welk bedrijf het gaat.   

Geboren in: België : de vermelding van het land van oorsprong was oorspronkelijk alleen verplicht voor rundvlees. Later is het ook verplicht geworden voor varkensvlees, schapenvlees, geitenvlees en gevogelte.

LOT: 110318 : als er in de voedselketen ergens iets misgelopen blijkt te zijn, dan kan men via het lotnummer achterhalen welke producten uit de handel moeten worden genomen. 

Max +4°C: de maximale temperatuur waarbij het product bewaard moet worden.

Volgende allergenen zijn in ons bedrijf aanwezig: in de lijst van allergenen - stoffen die intoleranties of allergieën kunnen veroorzaken - zijn 14 verschillende stoffen opgenomen. Als 1 of meerdere van deze stoffen in het voedingsproduct aanwezig zijn, moeten ze altijd vermeld worden.  Hier zijn ze vermeld omdat het bedrijf ermee werkt bij de bereiding van andere producten en niet kan uitsluiten dat ze per ongeluk ook in de burgers terecht zijn gekomen.  

* Bij diepvriesvlees moet het etiket ook de datum van invriezen vermelden.

Meest gelezen