Indiase krant over verdacht Belgisch overlijden Danny Byltjes: "Het mysterie van een dood"

In de Indiase krant Dainik Bhaskar verscheen vandaag een uitgebreid artikel over de verdachte omstandigheden waarin de Belg Danny Byltjes in India overleed. De krant stelt zich veel vragen bij de weigering van India om mee te werken aan het onderzoek. 

In de editie van vandaag gaat de Indiase journalist Mukesh Kaushik uitgebreid in op het verhaal dat VRT NWS ("Terzake") anderhalve week geleden bracht over de mysterieuze dood van Danny Byltjes. 

Danny Byltjes is een Vlaams werknemer gespecialiseerd in de technologie van windmolens. Hij werd door zijn bedrijf uitgestuurd naar India om er een opleiding te geven. Op de eerste trainingsdag werd de man ziek. Indiase collega’s brachten hem naar een ziekenhuis, maar hij overleed onderweg. Volgens de Indiase overheden was het een natuurlijk overlijden, maar bij een lijkschouwing in België bleek de man op een gewelddadige manier om het leven te zijn gebracht. Bovendien ontbraken een aantal vitale organen als hart en nieren. 

Waarom geen medewerking?

De Indiase krant gaat uitgebreid verder op dit verhaal. De krant heeft het in haar titel over "het mysterie van een dood".  Er worden vragen gesteld bij de doodsoorzaak en ook over de weigering van India om samen te werken met België in het gerechtelijk onderzoek. Een onderzoeksrechter uit Antwerpen wil met een rogatoire commissie naar India om daar het onderzoek verder te zetten maar India geeft daarvoor geen toestemming. 

De rode kop vraagt zich af of de waarheid eindelijk zal aan het licht komen, en zet de tegenstelling in de verf tussen het Indiase en het Belgische autopsierapport.  

In de linkerkolom van het artikel staat geschreven dat een Belgische burger, Danny Byltjes, bij zijn eerste trip naar Gujarat een mysterieuze dood is gestorven. In de laatste paragraaf van die linkerkolom schrijft de journalist onder meer dat hij "Nainsee" (Nancy Van Son is de weduwe van Danny Byltjes – red.) heeft gesproken en met senior journalist "direk liistmains" (Dirk Leestmans - VRT) gecommuniceerd heeft over dit dossier. 

De krant vraagt zich af wat er nu eigenlijk echt in India is gebeurd en hoopt dat de berichtgeving kan zorgen voor meer klaarheid.   

Dainik Bhaskar is een Hindi dagblad met een oplage van ruim 2 miljoen exemplaren en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kranten in India. 

Meest gelezen