Video player inladen...

Herbeleef de liveblog Veviba: "Rekenhof vroeg doorlichting voedselagentschap in februari 2017"

In de Kamer moeten minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uitleg komen geven over het schandaal dat is uitgebroken bij vleesverwerkend bedrijf Veviba. 

Tijdens een huiszoeking bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels over voedselveiligheid. Ook de directeur van het Federaal Voedselagentschapschap Herman Diricks moet zich verantwoorden.

VOLG LIVE in onze liveblog hieronder of bekijk hiernaast de livestream vanuit de kamercommissie.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Diricks: "Audit is een goede zaak, we zullen alles wat we doen uitleggen"

De topman van het federaal voedselagentschap is blij met de aangekondigde audit. "We staan hier achter. Het zal ons de kans geven om alles grondig uit te leggen."

"Ik wil ten stelligste ontkennen is de beschuldiging dat we samen met Veviba zouden werken om de grootindustrie te beschermen. Dat is een bijzonder foute en zware beschuldiging."

"Alle medewerkers van het agentschap zetten zich ten allen tijde in voor de bescherming van de voedselveiligheid."

Video player inladen...

Ook binnen de meerderheid kritische stemmen over topman voedselagentschap

Video player inladen...

Ik vraag een audit omdat ik denk dat het beheerscontract niet helemaal is nageleefd.

Denis Ducarme (MR), minister van Landbouw

De minister benadrukt dat tijdens de fipronilcrisis het voedselagentschap wél goed werk heeft geleverd. "We moeten dus niet alles op een hoop gooien", aldus de minister. 

"Ik wil wel degelijk hervormingen doorvoeren bij het voedselagentschap, maar laat ons eerst de resultaten van de audit afwachten." Ducarme sluit zich dus niet aan bij de vraag van SP.A, de oppositiepartij vindt dat de topman van het voedselagentschap ontslag moet nemen.

Open VLD: "Er is een inschattingsfout gemaakt, het hoofd van het voedselagentschap is hiervoor verantwoordelijk"

"Ik ben verbaasd en verbouwereerd dat er door het FAVV niet gekozen is om de controles op te drijven nadat Kosovo ons gewaarschuwd had voor fraude", zegt Kamerlid Nele Lijnen (Open VLD).

"Volgens mij is daar een inschattingsfout gemaakt. En het hoofd van FAVV draagt daar de verantwoordelijkheid voor."

Open VLD vraagt echter niet het ontlag van Herman Diricks, de topman van het voedselagentschap. "Na de audit moeten we kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

N-VA: "Vlees in de diepvries uit 2001? Weerzinwekkend"

"Het belangrijkste is dat een voorval als dit niet meer kan voorvallen", zegt Kamerlid Renate Hufkens (N-VA). "Ik stel me de vraag hoe het mogelijk is dat het zo lang heeft geduurd vooraleer er in actie is geschoten", aldus Hufkens. De eerste melding van fraude kwam uit kosovo in september 2016.

Daarnaast wil N-VA maatregelen om de getroffen boeren te helpen. Vleesverwerker Veviba ligt op dit moment stil, waardoor heel wat veeboeren hun vlees niet meer kwijt kunnen.

CDH: "Wie controleert de controleurs?"

"Voor de politie is er Comité P.", zegt Kamerlid Michel de Lamotte (CDH). "Comité P. controleert de politiediensten. Maar is er eigenlijk controle op het voedselagentschap? Hoe weten we dat Veviba niet gewaarschuwd werd als er controles op til waren? Wie controleert de controleur?"

"Rekenhof  vroeg een doorlichting van FAVV in februari 2017"

Ruim een jaar geleden vroeg het Rekenhof al om een volledige doorlichting van het Federaal Voedselagentschap, dat zegt Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A). "Het Rekenhof heeft zelfs concrete aanbevelingen gedaan om de werking van het Voedselagentschap te verbeteren, hier is niets mee gedaan."

SP.A herhaalt de vraag voor het ontslag van de topman van het FAVV. "U presenteert hier een powerpoint, denkt u écht dat u mensen ervan gaat overtuigen dat het FAVV goed werkt? We zitten hier met het tweede schandaal in acht maanden."

Groen: "Aantal controles is gedaald"

Groen-Kamerlid Anne Dedry verwijt de regering dat het aantal controles van het Voedselagentschap de afgelopen jaren is gedaald. Van meer dan 130.000 controles in 2014 tot minder dan 120.000 controles in 2016.

Er zijn bij Veviba producten in de diepvries gevonden uit 2001. Hoe is het mogelijk dat deze nooit eerder gezien zijn bij een controle?

Jean-Marc Nollet, ecolo

We hebben zo veel mogelijk gecontroleerd en zo correct mogelijk samengewerkt met het gerecht.

Herman Diricks, topman FAVV

Topman voedselagentschap: "Veviba is een gigantisch bedrijf"

Volgens de topman van het Voedselagentschap is Veviba een gigantisch bedrijf dat meerdere hectaren omvat. Niet alle onderdelen van het bedrijf worden tegelijkertijd gecontroleerd.

Diricks erkent dat hij een klacht heeft gekregen uit Kosovo. "Daarop is een inspectie geweest waar we enkele vaststellingen hebben gedaan. Op basis daarvan is een proces verbaal opgemaakt."

Volgens Diricks werd vlees dat normaal niet gebruikt mag worden éérst opgeslagen in bakken die bij het afval hoorden, en daarna toch gebruikt voor het maken van gehakt. "Dit toont dat de verwerker wist dat het vlees niet gebruikt mocht worden."

Video player inladen...

Topman voedselagentschap Diricks: "Inspectiefrequentie is te zien op onze site"

De topman van het federaal voedselagentschap (FAVV) Herman Diricks vindt dat zijn agentschap transparant werkt. "Er is op onze website te zien hoe vaak we inspecties uitvoeren en waar we inspecties uitvoeren."

In slachthuizen zijn volgens Diricks vier inspecties per jaar. "We hebben 15 controleurs voor 140 slachthuizen."

"Controles zijn altijd onaangekondigd, de duur van de controle staat genoteerd op een controlebon, een controleur mag niets aanvaarden en de mensen worden op het terrein twee keer per jaar gevolgd."

"We kunnen ook aantonen met documenten en registers dat iedere klacht wordt opgevolgd."

Peeters: "Zorgen dat niet de hele sector slachtoffer is van dit incident"

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil niet dat de hele vleessector slachtoffer wordt van het fraudeverhaal bij Veviba. "We moeten er alles aan doen om de consument te beschermen, maar er ook voor zorgen dat niet de hele sector getroffen wordt door dit incident."

Peeters wil ook het personeel bij Veviba laten onderzoeken. Volgens hem waren er uitzendkrachten uit Luxemburg en Portugal aan het werk. 

Volgens Peeters is de crisis bij Veviba niet te vergelijken met de Fipronilcrisis van afgelopen zomer.

Video player inladen...

De Block: "Niet meer voedselvergiftigingen of salmonella dan normaal"

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is de Belgische consument niet in gevaar geweest door de praktijken bij Veviba. "Er is sprake van een potentieel risico, geen reëel risico."

Minister De Block heeft bij haar administratie cijfers opgevraagd. "We hebben geen hoger aantal voedselvergiftigingen of salmonella vastgesteld", aldus De Block.

Video player inladen...

Ducarme wil audit van Voedselagentschap: "Hoe hebben ze dit niet kunnen zien?"

Ducarme wil van het Voedselagentschap (FAVV) alle rapporten krijgen van voedselinspecties die zijn uitgevoerd sinds 2001. "We moeten bekijken hoe deze controles zijn verlopen", aldus Ducarme. "Hoe komt het dat het FAVV niet op de hoogte was van deze praktijken?"

"Ik heb aan de eerste minister gezegd dat ik bereid ben om mee te werken aan een volledige audit van het FAVV. Hier zijn te veel onopgeloste vragen. Ik wil voor transparantie gaan."

Daarnaast heeft Ducarme het ook over "hervormingen" die dergelijke schandalen in de toekomst moeten voorkomen.

Video player inladen...

200 paletten met vlees gecontroleerd, 138 niet in orde

Uit de huiszoeking bij Veviba blijkt dat ruim 70 procent van de gecontroleerde paletten vlees niet in orde waren. Dat om diverse redenen. Het zou zelfs gaan over producten die normaal gezien niet voor consumptie geschikt zijn.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zegt dat hij alle maatregelen heeft genomen die mogelijk zijn om te voorkomen dat het eten bij consumenten terecht kwam. "We hebben veel producten uit de rekken laten halen."

Ducarme wil van het Voedselagentschap (FAVV) alle rapporten krijgen van voedselinspecties die zijn uitgevoerd sinds 2001. "We moeten bekijken hoe deze controles zijn verlopen", aldus Ducarme. "Hoe komt het dat het FAVV niet op de hoogte was van deze praktijken?"

Minister Ducarme: "Dit zijn maffiapraktijken"

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) noemt de praktijken bij Veviba fraude "die doet denken aan maffiapraktijken".

De minister zijn kabinet werd ingelicht over de praktijken bij Veviba op 6 maart. "De huiszoeking zelf vond plaats op 28 februari", aldus Ducarme. Hij wil het rapport dat hij ontvangen heeft delen met de Kamerleden.

Volgens Ducarme ging de bal aan het rollen in september 2016, toen in Kosovo werd vastgesteld dat er fraude was gepleegd: etiketten op vleesverpakkingen van Veviba kwamen niet overeen met de inhoud. Daarop schoot het Belgische gerecht in actie.

De vraag is waarom het anderhalf jaar geduurd heeft voordat de meldingen uit Kosovo ook tot huiszoekingen bij Veviba hebben geleid. "Een terechte vraag", volgens minister Ducarme.

Commissie Volksgezondheid en Landbouw is begonnen

Voorzitters van de commissie Muriel Gerkens (Ecolo) en Jean-Marc Delizée (PS) spreken de aanwezigen toe. Rapporteurs worden aangewezen.

Minister Maggie De Block komt binnen, veel persbelangstelling

Meest gelezen