Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel ziet "veel werk" voor nieuwe regering

In Duitsland tekenden de drie partijen die de regeringscoalitie vormen een 177 pagina's tellend coalitieverdrag, dat de nieuwe "grote coalitie" een realiteit maakt. Angela Merkel, die haar vierde kabinet gaat leiden, zei nog voor de ondertekening "optimistisch" te zijn over het succes van de nieuwe coalitieregering.

In Duitsland hebben ze zes maanden na de parlementsverkiezingen weer een regering. Vandaag tekenden de drie partijen die de regeringscoalitie vormen, de Christendemocratische Unie CDU van Angela Merkel, de Beierse zusterpartij CSU (Christelijk-Sociale Unie) van de CDU en de sociaaldemocratische SPD, het document. Het coalitieverdrag telt 177 pagina’s en maakt de nieuwe "grote coalitie" een realiteit maakt. 

"Nieuwe uitdagingen"

CDU-partijleider Angela Merkel zette vanmiddag in Berlijn samen met haar CSU-collega Horst Seehofer en waarnemend voorzitter van de SPD Olaf Scholz haar handtekening onder het verdrag.

Volgens Merkel is iedereen het eens om het nodige werk te verrichten. Ze zei ook dat nieuwe uitdagingen zijn opgedoken, zoals de aangekondigde invoerheffingen op staal en aluminium door de Amerikaanse president Donald Trump.

Scholz, toekomstig minister van Financiën, zei dat hij de zogeheten grote coalitie niet als een "liefdeshuwelijk" beschouwt. Ondanks de moeilijke regeringsvorming is er wel een stevige basis, oordeelde hij.

"De vierde grote coalitie in Duitsland is nu niet van bij het begin gestart als een liefdeshuwelijk", aldus Scholz. CDU/CSU en de SPD zijn en blijven "volkomen andere partijen", maar zijn dan weer wel in staat om "constructief met elkaar samen te werken en fatsoenlijk te regeren".
De SPD wil regeren om voor meer sociale gerechtigheid te zorgen in Duitsland, aldus nog Scholz.

Merkel vierde maal bondskanselier

De volgende stap volgt woensdag, wanneer Merkel voor de vierde maal tot bondskanselier verkozen zal worden. Dezelfde dag zal bondspresident Frank-Walter Steinmeier de nieuwe regering benoemen.

Na de verkiezingen van september behielden coalitiepartners nog een afgezwakte meerderheid van 56 procent in de Bondsdag.
 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen