Video player inladen...

Doorlichting Voedsel­agentschap: "Hoe hebben ze dit niet kunnen zien?"

Er komt een doorlichting van het Voedselagentschap FAVV en er zullen hervormingen worden doorgevoerd na het schandaal bij vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) in de Kamer aangekondigd.

Ducarme wil een audit naar de controles en controle­processen bij het FAVV en die zal gevolgen hebben op de manier waarop het agentschap controleert en informatie doorspeelt naar de politiek. Sinds hij minister van Landbouw is geworden, heeft de minister naar eigen zeggen tekortkomingen bij het FAVV vastgesteld.

De minister noemde de praktijken bij Veviba en moederbedrijf Verbist "fraude op grote schaal", die hij "als maffiapraktijken blijft bestempelen". Zowat 70 procent van de paletten vlees die eind februari bij de huiszoeking in het bedrijf werden gecontroleerd, bleek om uiteenlopende redenen niet in orde met de regelgeving, zei hij.

Directeur Diricks

Ook de topman van het Voedselagentschap, Herman Diricks, moet verantwoording afleggen voor de gang van zaken bij het FAVV. Hij vindt dat zijn agentschap transparant werkt. "Er is op onze website te zien hoe vaak we inspecties uitvoeren en waar we inspecties uitvoeren." In slachthuizen zijn volgens Diricks vier inspecties per jaar. "We hebben 15 controleurs voor 140 slachthuizen."

Over Veviba zegt Diricks dat het een gigantisch bedrijf is dat meerdere hectaren omvat. Niet alle onderdelen van het bedrijf worden tegelijkertijd gecontroleerd. Hij erkent dat hij een klacht heeft gekregen uit Kosovo. "Daarop is er een inspectie geweest waarbij we enkele vaststellingen hebben gedaan. Op basis daarvan is een proces-verbaal opgemaakt."

Diricks is blij met de aangekondigde audit. "We staan hierachter. Het zal ons de kans geven om alles grondig uit te leggen. Wat ik ten stelligste wil ontkennen, is de beschuldiging dat we zouden samenwerken met Veviba om de grootindustrie te beschermen. Dat is een bijzonder foute en zware beschuldiging."

Vraag om doorlichting jaar oud

Verschillende parlementsleden waren niet mals voor het Voedselagentschap en de regering. "Er zijn bij Veviba producten in de diepvries gevonden uit 2001. Hoe is het mogelijk dat deze nooit eerder gezien zijn bij een controle?", vroeg Jean-Marc Nollet van Ecolo.

Ruim een jaar geleden vroeg het Rekenhof al om een volledige doorlichting van het Federaal Voedselagentschap, zegt Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A). "Het Rekenhof heeft zelfs concrete aanbevelingen gedaan om de werking van het voedselagentschap te verbeteren, hier is niets mee gedaan."

Ook binnen de meerderheid zijn er vragen over de werking van het FAVV. "Ik ben verbaasd en verbouwereerd dat er door het FAVV niet gekozen is om de controles op te drijven, nadat Kosovo ons gewaarschuwd had voor fraude", zegt Kamerlid Nele Lijnen (Open VLD).

"Volgens mij is daar een inschattingsfout gemaakt. En het hoofd van FAVV draagt daar de verantwoordelijkheid voor." Open VLD vraagt echter niet het ontslag van Diricks. "Na de audit moeten we kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Meest gelezen