Sensoa wil elk jaar voorlichting en al vanaf het eerste leerjaar

Sensoa wil dat kinderen en jongeren meer en vroeger seksuele voorlichting krijgen op school. Het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid stelt dat kinderen en jongeren op elke leeftijd met andere vragen zitten. Terwijl ze nu amper een of twee keer worden voorgelicht in hun hele schoolcarrière.

Naar aanleiding van "De week van de lentekriebels" roept het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid leerkrachten en scholen op om meer en vanaf een jongere leeftijd seksuele en relationele voorlichting te geven. "De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft standaarden voor voorlichting voor elke leeftijdscategorie", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa aan VRT NWS. "Ze stellen ook dat je voorlichting kunt geven vanaf het eerste leerjaar."

Cruyssaert benadrukt dat het niet de bedoeling is om aan 6-jarige kinderen uit te leggen hoe seks werkt. "Je moet uitgaan op de vragen waar zij mee zitten", zegt hij. Dat kan gaan over de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, het verschil tussen liefde en vriendschap of over verschillende samenlevingsvormen. "Een les voorlichting gaat er totaal anders uitzien bij het eerste leerjaar dan bij het tweede middelbaar."

Net omdat kinderen en jongeren op elke leeftijd met andere vragen zitten, is het volgens Sensoa belangrijk om vaker voorlichting te geven, bij voorkeur elk jaar. "Nu blijft dat vaak beperkt tot één keer in het 5e of 6e leerjaar", zegt hij daarover. Voor leerkrachten met schroom heeft Cruyssaert nog de volgende tip: "Eigenlijk moet je vooral luisteren naar je leerlingen. We gaan uit van een klasgesprek zodat de jongeren zelf de vragen kunnen stellen en de leerkracht alleen wat moet sturen."

Meest gelezen