Videospeler inladen...

Slovaakse minister en vicepremier Kaliňák neemt ontslag na moord op journalist

In Slovakije heeft minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Robert Kaliňák zijn ontslag aangekondigd.  De regering van premier Robert Fico was onder zware kritiek gekomen na de moord op een jonge journalist en zijn vriendin die banden tussen politici en de Italiaanse misdaad onderzocht.

Slovakije staat al meer dan een week in rep en roer na de brutale moord op de onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin. Het voorbije weekend is er betoogd tegen de regering van premier Robert Fico.

De oppositie, maar ook een coalitiepartner in de regering had het ontslag gevraagd - en dus nu gekregen - van minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Robert Kaliňák. Met dat ontslag hoopt premier Fico de kritiek van de oppositie en de bevolking op zijn regering op te vangen.

De regering van Fico is onder zware druk gekomen na de verontwaardiging over de moord op journalist Kuciak enkele weken geleden. Kuciak had een onderzoek gevoerd naar banden tussen politici in Slovakije en de 'Ndrangheta, de georganiseerde misdaad met basis in de Zuid-Italiaanse regio Calabria. Onder meer de partij van premier Fico werd daarin genoemd.

Het gaat om de tweede moord op een journalist in een lidstaat van de Europese Unie op korte tijd. Eind vorig jaar werd in Malta de journaliste Daphne Caruana Galizia vermoord toen haar auto werd opgeblazen. Die vrouw had op het internet vooral artikels over de corruptie in Malta en de banden tussen de politici van haar land en rijke zakenlui in de Kaukasische republiek Azerbeidzjan gepubliceerd. De daders van die aanslag zijn intussen voor de rechter gebracht, maar de opdrachtgevers niet.

Meest gelezen