Tongeren pakt duivenplaag aan met voederautomaat (waar maïs met anticonceptiemiddel in zit)

De stad Tongeren heeft een voederautomaat geplaatst op het dak van het Gallo-Romeins Museum om de duivenplaag in het centrum in te dijken. In de automaat zit maïs met een anticonceptiemiddel erin. Tot nog toe werden enkel vrijwilligers ingezet om het voedsel aan de duiven te geven. 

De stad Tongeren startte precies een jaar geleden met het project om de duivenplaag aan te pakken. Een drietal vrijwilligers voedert de duiven met maïs waarin een kleine dosis van het geneesmiddel R-12 zit. Dat is een middel dat de vruchtbaarheid beïnvloedt. Het voederen gebeurt op drie plaatsen waar heel wat duiven zich bevinden, onder meer in de buurt van de  Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouw Basiliek en de Begijnhofkerk.

Maar omdat vrijwilligers soms ziek zijn of vakantie nemen, schakelt het stadsbestuur nu ook een voederautomaat in. Die komt in de buurt van de Grote Markt en dat heeft zo zijn reden. "Op die plaats zijn er altijd veel mensen en als die zien dat de duiven gevoederd worden, dan kan hen dat op slechte ideeën brengen", zegt schepen Patrick Jans. "Dan beginnen ze zelf duiven te voederen en dat is zeker niet de bedoeling."

De automaat geeft maar een beperkte tijd voer, daar zorgt een klok voor. Op die manier krijgen alleen de dominante duiven anticonceptie binnen.

Sinds de stad Tongeren behandelde maïs begon te voeren, is de  duivenpopulatie al met een derde verminderd. Volgens de schepen zal over een vijftal jaar de duivenpopulatie onder controle zijn en zal er minder overlast zijn. Vooral de vele historische monumenten lijden onder de duivenplaag.   

Meest gelezen