Video player inladen...

Verkiezingen Colombia: Tegenvaller voor FARC en partijen die voor vredesakkoord zijn

Centro Democrático, de centrumrechtse partij die kritisch staat tegenover het vredesakkoord met de FARC, is bij de parlementsverkiezingen in Colombia als grootste uit de bus gekomen. De partij die ontstond uit de ontwapende guerrillabeweging, behaalde minder dan één procent van de stemmen.

Centro Democrático voerde hevig campagne tegen het vredesakkoord van november 2016 met de FARC. De partijen die deel uitmaken van de coalitie van president Juan Manuel Santos, de architect van het akkoord, hadden het moeilijk. De partij van Santos zakt terug van de eerste naar de vijfde plek.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds 7.000 FARC-strijders hun wapens inleverden na het vredesakkoord dat in Cuba onderhandeld werd en een conflict van 52 jaar beëindigde. De FARC namen voor het eerst deel aan de verkiezingen, nu als de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Ze behaalden minder dan 1 procent van de stemmen, maar het vredesakkoord garandeert hen 10 zetels in het parlement.

Centro Democrático beschuldigt Santos, die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg in 2016, ervan dat hij de FARC laat wegkomen met haar misdaden. De partij wil het vredesakkoord niet weg, maar vraagt wel aanpassingen. De verwachting is dat het gematigde blok pogingen om het vredesakkoord terug te draaien, zal tegenhouden.

Presidentsverkiezingen komen eraan

De Colombianen kozen naast een nieuw parlement ook de presidentskandidaten van de twee grote politieke blokken voor de verkiezingen van 27 mei. Voor het rechtse blok won Ivan Duque, van Centro Democrático, voor het linkse blok Gustavo Petro, de gewezen burgemeester van Bogota.

Andere presidentskandidaten zijn de conservatieve ex-vicepresident German Vargas Lerras, gewezen vredesonderhandelaar Humberto de Calle, de centristische ex-burgemeester van Medellin Sergio Fajardo, en de onafhankelijke ex-defensieminister Juan Carlos Pinzon. Een president dient maximaal twee termijnen.

Meest gelezen