Video player inladen...

49 doden bij vliegtuigcrash op luchthaven van de Nepalese hoofdstad Kathmandu

Het vliegtuig van de Amerikaans-Bengaalse maatschappij US-Bangla Airlines kwam net voor het landen naast de landingsbaan terecht en vloog in brand. Er zijn 49 doden en 22 gewonden gevallen.

Het vliegtuig - een Q400 van de Canadese producent Bombardier- kwam uit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh en er zouden 71 bemanningsleden en passagiers aan boord zijn geweest. Volgens een getuige vloog het toestel te laag, kwam het naast de landingsbaan terecht in een veld en brak het daarop in stukken en vloog in brand.  Wel zou het vuur erg snel geblust zijn.

Volgens de Nepalese krant The Himalayan Times zijn er bij het ongeluk 49 doden gevallen en worden nog eens 22 gewonden verzorgd in ziekenhuizen in Kathmandu. De luchthaven van Kathmandu is een tijdlang gesloten geweest, maar de vluchten zijn nu weer hervat.

Bij de passagiers waren 32 mensen uit Bangladesh, 33 uit Nepal en een Chinees en een persoon uit de Malediven, een eilandenstaat ten zuiden van India. Er waren ook vier Bengaalse bemanningsleden aan boord.

Een archieffoto van een Bombardier-toestel van US Bangla Airlines. Foto: Murad Hashan

US-Bangla, een vrij nieuwe maatschappij

Er zijn wel vaker vliegtuigongelukken in Nepal. Dat heeft dan vooral te maken met vaak slecht onderhoud of infrastructuur en met de uitzonderlijke omstandigheden met onder meer slecht zicht en de nabijheid van een enorme bergketen zoals de Himalaya.

Het vliegtuig dat nu neergestort is, is een Q400 van de Canadese producent Bombardier en behoort toe aan de Amerikaans-Bengaalse maatschappij US-Bangla Airlines, een vrij recent privébedrijf dat slechts enkele jaren actief is. US Bangla maakt vooral binnenlandse vluchten in Bangladesh, maar vliegt ook naar enkele Arabische staten in de Perzische Golf, naar Nepal, Kolkata (Calcutta) in India, en bestemmingen in onder meer Maleisië, Thailand, Singapore en recent ook Guangzhou (Canton) in het zuiden van China. US Bangla staat niet op de lijst van te mijden luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie.

Het ging bovendien om een vrij recent vliegtuig van de bekende Canadese producent Bombardier. De Q400 is een schroefvliegtuig voor regionale vluchten en maakte zijn eerste vlucht in 2000.

Meest gelezen