VS verantwoordelijk voor derde van internationale wapenhandel

De VS hebben de voorbije jaren hun positie als 's werelds grootste wapenhandelaar versterkt. Ze zijn verantwoordelijk voor een derde van de internationale wapenhandel. Dat zegt een Zweeds onderzoeksinstituut.

In zijn laatste rapport over de internationale wapenhandel schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) dat de wapenhandel met 10 procent is toegenomen in de periode
2013-2017, vergeleken met 2008-2012.

De VS stond voor 34 procent van de internationale wapenhandel in die periode. Het land verkocht aan zeker 98 landen, zegt SIPRI. Een groot deel van de export van de VS bestond uit gevechts- en transportvliegtuigen. De export in de VS bedroeg 30 procent van de internationale wapenhandel in de periode 2008-2012.

Bijna de helft van de omzet maakte de VS in het Midden-Oosten. Azië was goed voor een derde. De belangrijkste afzetmarkt van de VS was Saudi-Arabië, met bijna een vijfde van de omzet.

De op een na grootste wapenexporteur was Rusland, met ongeveer een vijfde van de internationale wapenhandel. Rusland verscheepte wapens naar 47 landen, alsook naar de rebellen in Oekraïne, zegt de denktank. Meer dan de helft van de Russische wapenexport gaat naar India, China en Vietnam.

Meest gelezen