Video player inladen...

Washington dreigt Rusland af in verband met Syrië en de Balkan

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, heeft gedreigd met een eigen actie in Syrië in het geval dat Rusland daar de jongste VN-resolutie "niet in de praktijk omzet". Ook de Amerikaanse viceminister ad interim voor Europese aangelegenheden, Wess Mitchell, haalde uit naar Rusland. Volgens hem zijn de problemen in de Balkan toe te schrijven aan de "vernietigende rol" van Rusland.

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley wil een nieuwe resolutie, ditmaal "zonder de uitvlucht van contraterreur waarachter Iran, Rusland of Assad zich kunnen verbergen". Zij ziet die provisie, die voor de voorgestelde humanitaire pauze van dertig dagen uitzondering maakt voor de strijd tegen terreurgroepen, als de reden waarom de resolutie niet in de praktijk wordt omgezet. Volgens haar zal Washington zich genoodzaakt voelen om "de zaak in eigen handen te nemen".

Op welke manier ze dat zouden doen zei ze niet. Of er over de Amerikaanse resolutie gestemd wordt, is nog volledig onbekend. Vast staat, dat als al-Qaida of IS geen uitzonderingen meer vormen voor de wapenstilstand, de tekst op een Russisch veto zal stuiten.

"Rusland ondergraaft democratische instellingen in Balkanregio"

Viceminister Mitchell zei op bezoek in Kosovo dat Rusland de "democratische instellingen in de Balkanregio ondergraaft via desinformatie". Hij zei dat na een ontmoeting met de van oorlogsmisdaden verdachte Kosovaarse president Hashim Thaci.

Drie weken geleden waren de rollen omgedraaid: toen was het de Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, die op bezoek in Belgrado het Westen ervan beschuldigde in de jaren '90 verscheidene conflicten in de regio te hebben aangestoken.

Interessant wordt het wanneer Mitchell morgen naar Servië reist. Dat land erkent, net als vier EU-leden en een tachtigtal andere landen, de onafhankelijkheid van Kosovo niet. De Amerikaanse functionaris bezoekt ook Macedonië (de FYROM) om er te "bemiddelen" in het conflict over zijn naam met Griekenland. Mitchell wil de toetreding van Macedonië tot de NAVO versnellen.

In april vorig jaar beschuldigde het Witte Huis Moskou ervan, een poging tot staatsgreep in Montenegro te hebben gesteund. Montenegro is sinds vorig jaar NAVO-lid. In Bosnië is Rusland volgens het Westen kwaadwillig bezig door de Republika Srpska, de door Milorad Dodik geleide Servische entiteit, te steunen. Het andere deel van Bosnië, de moslim-Kroatische Federatie, blinkt dan weer uit in politieke patstellingen, waar Rusland vooralsnog niet medeschuldig is bevonden.

Meest gelezen