Wet op voyeurisme bewijst nut: meer dan 200 zaken in eerste jaar

Sinds het bestaan van de wet, in 2016, werd er 207 keer een klacht ingediend voor voyeurisme. In 152 zaken ging het vermoedelijk om een meerderjarige dader. Tegen minderjarige daders werden er 55 dossiers geopend. Iemand naakt bespieden of filmen is strafbaar met gevangenisstraffen van zes maanden tot vijftien jaar. 

In het verleden bleek dat zaken van voyeurisme in verschillende rechtbanken anders werden aangepakt. Omdat er geen wettelijke
bepaling bestond, bestraften sommige rechters het naakt filmen als aanranding van de eerbaarheid. Maar juridisch-technisch gaf dit problemen omdat er geen sprake was van geweld of dwang. Dat werd een paar jaar geleden nog eens duidelijk in de zaak van een basketbalcoach uit Diepenbeek die stiekem naakte meisjes filmde in de douche. Hij ging in beroep vrijuit omdat er geen wettelijke regeling bestond.

Maar begin 2016 keurde het parlement een wetsvoorstel goed dat voyeurisme strafbaar maakte. Het werd dus een nieuw misdrijf en ook het verspreiden van naaktbeelden werd voortaan strafbaar. Open VLD'ers Carina Van Cauter en Patrick Dewael namen het initiatief voor de nieuwe wetgeving.

Cijfers voor 2017 zijn er nog niet, maar in het eerste jaar van de nieuwe wetgeving werden er in totaal 207 dossier geopend voor voyeurisme. In 55 dossiers ging het om een minderjarige dader. Van de zaken waarin de vermoedelijke dader een meerderjarige was, zijn er 74 zonder gevolg geklasseerd. In de meeste gevallen gebeurde dat omdat er niet genoeg bewijs was. 44 zaken zijn nog in onderzoek en in 13 zaken is er sprake van vervolging.

Carina Van Cauter is tevreden met de cijfers: “We merken in ieder geval dat het aantal dossiers fors is toegenomen. En dat komt doordat de nieuwe wet meer rechtszekerheid geeft. Voyeurisme is altijd strafbaar, dus de twijfel bij de parketten om te vervolgen bestaat niet meer. Er wordt dus streng opgetreden, en dat is maar goed ook. Niemand wil op die manier gefilmd worden.” 

 

Meest gelezen