"Meer en meer overvallen en moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika"

Volgens politiek analist Heinrich Matthee worden er in Zuid-Afrika steeds meer "plaasmoorden" gepleegd. Dat zijn overvallen op rijke, vooral blanke boeren om die van hun gronden te verdrijven.

"De overvallers gaan te werk op gruwelijke wijze", zegt Heinrich Matthee, een Nederlands politiek analist met Zuid-Afrikaanse roots die vandaag te gast was op een uiteenzetting van de N-VA over die "plaasmoorden".  Die overvallen komen vooral voor in het noorden en oosten van Zuid-Afrika en veel blanke boeren zijn daar al weggetrokken wegens de onveiligheid, zegt Matthee. Volgens de politiek analist zijn bijna een derde van de slachtoffers zwarte boeren of arbeiders. Matthee maakt het statement: "All lives matter". 

Die overvallen gebeuren vaak op gruwelijke wijze, zegt Matthee. "Een boer werd doodgeschoten toen hij lawaai hoorde op zijn erf. Zijn vrouw ging kijken en gleed uit in de man zijn bloed. Het dochtertje van 11 zag haar papa liggen in een plas bloed”, vertelt Matthee. Deze overval is volgens Matthee geen uitzondering. “Boeren worden thuis in hun slaap overvallen en geregeld doodgemarteld. Ze leven in een soort code oranje, ze moeten voortdurend waakzaam zijn”.

Ook economische gevolgen voor Zuid-Afrika

De boerderijen zijn een gemakkelijk doelwit omdat ze vaak in afgelegen gebieden liggen. Volgens sommige boeren zit er een politieke agenda achter. Een groot deel van de landbouwers zijn al weggetrokken uit Zuid-Afrika door de onveilige situatie. Boeren nemen nu zelf maatregelen, ze gaan kogelvrijevesten dragen en zetten privébedrijven in om hen te beveiligen.
De overgebleven boeren zijn bang dat ze weggejaagd worden.

Het Zuid-Afrikaans parlement stemde afgelopen week met een ruime meerderheid in met de onteigening van landbouwgrond van blanke boeren, zonder enige vorm van compensatie. Matthee ziet deze maatregel als een politieke kunstgreep die Zuid-Afrika economisch niet vooruit zal helpen.

Deze overvallen hebben ook een slechte invloed op de economie van Zuid-Afrika, stelt Matthee.  Als een boer vermoord wordt, heeft de arbeider die in dienst was voor de landbouwer geen werk meer. Op vlak van voedselzekerheid ontstaat er ook onrust.

In België vragen vooral N-VA en Vlaams Belang aandacht voor de Zuid-Afrikaanse boeren, ook aan de Europese Unie die volgens hen wel degelijk een verschil kan maken voor de boerengemeenschap.  

Meest gelezen