"Wakanda Forever": de groet uit "Black Panther" gaat de wereld rond

De superheldenfilm "Black Panther" is met haar vrijwel volledig zwarte cast een fenomeen. De "Wakanda Forever"-groet uit de film verspreid zich nu ook buiten de bioscopen. De Brusselse politica Tracy Bibo Tansia vertelt in "De wereld vandaag" op Radio dat ze dat heerlijk vindt: "Dit is geen teken van protest. Dit is optimistisch en ludiek."

"Black Panther" is de eerste Hollywood-blockbuster met een zwarte superheld. Dat alleen al was filmgeschiedenis. Ook aan de bioscoopkassa’s is de film op weg een enorm succes te worden. De voorbije dagen en weken heeft de Marvel-film zelfs de sportvelden bereikt. Bekende sporters met een Afro-achtergrond brengen de "Wakanda Forever"-groet. Daarvoor gingen ze te leen bij de film. In "Black Panther" brengen acteurs Danai Gurira en Lupita Nyong’o elkaar een saluut waarbij ze de handen voor de borst kruisen. Precies dat signaal gaat nu viraal. 

Tennissers Sachia Vickery en Gaël Monfils waren van de eersten om het signaal te brengen na overwinning in een WTA-tornooi. Jesse Lingard en Paul Pogba van Manchester United deden de groet nadat de club scoorde tegen Chelsea. Intussen is de groet ook al opgedoken in het rugby en zelfs het worstelen.

Geen “Black Power”, geen politiek

"Wakanda forever" is daarmee goed op weg een symbool te worden van de Afrikaanse diaspora. CD&V-politica Tracy Bibo Tansia, zelf van Congolese afkomst, vindt het een ware zegen. "Dit is een heel optimistisch teken. Je moet het niet als protest zien. Dit is geen "black power"-symbool, geen politiek. Het is een solidaire groet, en tegelijk ludiek. Het gaat om trots zijn op het zwart zijn. Mensen brengen deze groet met een glimlach." 

In "Black Panther" is Wakanda een fictief Afrikaans land. Het is een ultrarijk land dat het zeldzame vibranium bezit. Tracy Bibo Tansia: “In de film is het een manier van groeten tussen de mensen van Wakanda. Het is een teken van verbondenheid en solidariteit. Het verwijst ook naar een land dat niet meer gekoloniseerd is, dat haar eigen rijkdommen gebruikt. En wat nog veel mooier is. "Black Panther" heeft ook nog eens sterke vrouwelijke personages. Ik ben van geluk de film drie keer gaan bekijken."

Meest gelezen