Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ankara roept Berlijn op tot handelen

Volgens de Turkse regering onderneemt Berlijn te weinig om aanslagen tegen moskeeën in Duitsland op te helderen of te voorkomen.  

De Duitse ambassadeur is op het matje geroepen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara en heeft een overeenkomstige nota ontvangen. Dat zei de woorvoerder van de islamitisch-conservatieve AKP-regering, Bekir Bozdag, maandagavond in Ankara.

Hoewel de bondsregering verzekert alle maatregelen te treffen, komt het steeds weer tot aanvallen op mosliminstellingen, hekelde Bozdag. Men verwacht van Duitsland "gevoeliger" te zijn bij dit thema. De afgelopen dagen zijn er in Duitsland een resem aanslagen met molotovcocktails geweest tegen Turkse instellingen, waarbij de achtergrond niet duidelijk is, maar mogelijk wel verband houdt met het Turkse militaire offensief tegen de Koerden in het noordwesten van Syrië. De Turkse regering gaat ervan uit dat de aanslagen door de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK gepleegd werden.

Turkije en zijn Syrische bondgenoten hebben op 20 januari een offensief gelanceerd tegen de Koerdische militie YPG, een steunpilaar van de VS en het Westen in de strijd tegen de terreurorganisatie IS. Turkije beschouwt de YPG echter wegens zijn banden met de PKK als een terreurorganisatie.

Meest gelezen