Antiterreureenheid Britse politie onderzoekt dood Russische balling

In zijn woning in het zuidwesten van Londen is in de nacht van maandag op dinsdag een Russische zakenman dood aangetroffen. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend, maar volgens de politie is er geen reden om een verband te veronderstellen met de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

De man die dood is aangetroffen is Nikolaj Gloesjkov, een 68-jarige zakenman en voormalig kaderlid van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

De zaak wordt onderzocht door de anti-terreureenheid van de Britse politie. Die zegt te handelen uit voorzorg, "gezien de banden die de man zou hebben gehad". 

Gloesjkov was bevriend met de Russische oligarch Boris Berezovski, een tegenstander van president Poetin die in 2013 op zijn landgoed in Engeland werd gevonden met een strop om zijn nek. De Britse politie ging uit van zelfmoord, maar Berezovski's vrienden, onder wie Gloesjkov, waren ervan overtuigd dat hij was vermoord in opdracht van Rusland.

Russische oligarchen

Zowel Berezovski als Gloesjkov behoorden tot de kleine groep oligarchen die zich tijdens het bewind van president Boris Jeltsin miljoenen wisten toe te eigenen. Veel van die wildkapitalistische miljardairs kozen na het aantreden van Vladimir Poetin voor vrijwillige ballingschap in Londen. 

(lees door onder de foto)

Gloesjkov werd in 1999 in Rusland veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens fraude en witwassen. Na vijf jaar in de gevangenis kwam hij in 2004 vrij. In 2010 kreeg hij politiek asiel in het Verenigd Koninkrijk.

In 2011 getuigde hij voor de Britse rechtbank in een zaak die Berezovski had aangespannen tegen Roman Abramovitsj, de eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea die goed bevriend is met Poetin.

Vorig jaar nog werd Gloesjkov in Rusland bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel voor miljoenendiefstal van het Russische oliebedrijf Sibneft.

Meest gelezen