Videospeler inladen...

Streamen van muziek in België populairder dan cd

Vorig jaar was in ons land voor het eerst het streamen van muziek populairder dan muziek beluisteren via cd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgian Entertainment Association die voorspelt dat streaming nog veel groeipotentieel heeft. 

Streaming is al enkele jaren aan een gestage opmars bezig en was naar uw aanvoelen misschien al langer populairder dan de cd, maar pas nu blijkt dat ook uit de jaarcijfers. Met een marktaandeel van 41% was streaming vorig jaar voor het eerst het meest populaire muziekformaat. In 2017 gebeurden voor het eerst meer dan de helft van alle muziekverkopen digitaal (via streaming of downloads). 

"Er zijn een aantal partijen, zoals Spotify, Apple en Deezer die meer en meer voet aan de grond krijgen", verklaart Pieter Swaelens van de Belgian Entertainment Association het succes van streaming. "De gebruiker wordt geconfronteerd met een legaal aanbod en stapt dus makkelijker in op nieuwe vormen van gebruik." 

Toch is de verkoop van cd's, vinyl en muziekdvd's ook nog steeds goed voor 46,5% van de verkoop. In totaal leverde de verkoop van muziek in 2017 zo'n 73,2 miljoen euro op. Dat is een lichte daling van 1,8% ten opzichte van 2016. 

Het marktaandeel van het online muzieksegment bedraagt intussen 53,5% (41% streaming + 12,5% downloads), ten opzichte van 45% (29% + 16%) in 2016.  De digitale verkopen vertegenwoordigen nu dus voor het eerst meer dan de helft van de totale muziekverkoop, terwijl vorig jaar de fysieke dragers (cd, vinyl en muziekdvd's) nog 56% van de verkoop vertegenwoordigden. 

Streaming leverde vorig jaar bijna 30 miljoen euro op. In de digitale markt ziet BEA Music wel de omzet uit downloads jaar na jaar verder dalen.  

De verkoop van muziek op cd, dvd en vinyl is nog steeds goed voor een marktaandeel van bijna 47% in plaats van 56% het jaar ervoor, wat een daling van 17,9% betekent. Ook de omzet van de fysieke dragers daalt jaar na jaar.  De omzet uit vinyl verdubbelt op slechts twee jaar tijd. Vinyl is enige fysieke drager die groeit. 

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom, is zelf ook een bijna dagelijkse gebruiker van muziekstreaming. "Steeds meer mensen vinden de weg naar online muziek. Streaming is populairder dan de cd. Het belang van streaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen." 

Streaming heeft volgens BEA Music ook nog veel groeipotentieel. “De piek van betalende muziekstreaming is in België zeker nog niet bereikt", zegt Pieter Swaelens. Het illegale aanbod is sterk gedaald over de jaren heen, maar blijft wel een probleem. Dat de daling zich heeft ingezet, heeft ook te maken met het feit dat het legale aanbod aanwezig is. "Het blijkt dat de gebruiker bereid is om te betalen voor het legale product en daar dan ook naartoe stapt."

De piek van betalende muziekstreaming is in België zeker nog niet bereikt

"Een vergelijking met onze buurlanden toont aan dat we in België streaming iets trager hebben omarmd. In een aantal buurlanden ging streaming vaak gepaard met marketingacties van telecomoperatoren waar streaming automatisch deel uitmaakte van een pakket. Dat is niet het geval geweest in België en daardoor kwam de consument trager bij het fenomeen terecht." 

Volgens Swaelens is het "de stevige ondersteuning van de platenmaatschappijen en de streamingaanbieders die ervoor zorgen dat de muziekliefhebber zich meer en meer bewust wordt van het bestaan ervan." Er wordt dan ook een verdere groei verwacht, "zeker ook mee door de kracht van lokale artiesten".

7 van de 10 best verkochte albums zijn van Belgen

Die lokale artiesten zijn trouwens erg in trek bij de Vlaming. Vorig jaar waren 7 van de 10 beste verkochte albums van Belgische artiesten. Alleen singer-songwriter Ed Sheeran staat als internationale artiest onaantastbaar op nummer 1 in de lijst van best verkochte albums.  Dit is de top 10 van de best verkochte albums in Vlaanderen in 2017: 

1. Ed Sheeran -  ÷ (Divide)
2. Various artists - Liefde voor muziek
3. Niels Destadsbader - Speeltijd
4. Clouseau - Clouseau 30
5. Oscar and the Wolf - Infinity
6. Bazar - Echo
7. Bart Peeters - Brood voor morgenvroeg
8. K3 - Love cruise
9. The xx - I see you
10. The War on Drugs - A deeper understanding

Meest gelezen