Binnenkort kunnen we tarieven van pakjesdiensten vergelijken

Het wordt binnenkort mogelijk om, aan de hand van enkele muisklikken, de tarieven van grensoverschrijdende pakjesdiensten in heel Europa te vergelijken. Het Europees Parlement heeft daarvoor dinsdag in Straatsburg nieuwe wetgeving goedgekeurd.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat twee derde van de Europese consumenten terugdeinst voor grensoverschrijdende aankopen op internet, omdat ze vinden dat de leveringskosten te hoog zijn. De goedgekeurde verordening moet de concurrentie in de sector aanwakkeren en de onredelijke verschillen tussen tarieven verkleinen.

De aanbieders van pakjesdiensten met meer dan 50 werknemers moeten meer bepaald hun tarieven voor een reeks veelgebruikte diensten doorspelen. De Commissie gaat die informatie publiceren op een specifieke website, waar de consument de prijzen met elkaar zal kunnen vergelijken. Ook zullen de nationale autoriteiten dan kunnen ingrijpen bij onredelijk hoge tarieven voor diensten die onderworpen zijn aan de universele dienstverlening.

"Consumenten en bedrijven kunnen zich voortaan tot een breder gamma van producten richten en gemakkelijker nagaan welke tarieven het meest voordelig zijn. De burger heeft recht op die transparantie", begroet Anneleen Van Bossuyt (N-VA) de nieuwe regels.

Meest gelezen