Video player inladen...

Europalia Indonesië lokt 570.000 bezoekers

570.000 belangstellenden van oktober tot nu, dat zijn er 100.000 meer dan de vorige editie die aan Turkije was gewijd. Europalia is erg tevreden met het resultaat. Algemeen directeur Koen Clement van Europalia vindt vooral dat de inspanningen om een jonger publiek aan te trekken, geslaagd zijn. Ook het aantal groepsbezoeken nam fors toe.  Het was de eerste Europalia die Clement leidde. De volgende editie, in 2019, zet Roemenië in de kijker.

Europalia bestaat sinds 1969 en wil via kunst andere landen en culturen leren kennen. Indonesië is het op vier na grootste land op aarde en een populaire vakantiebestemming. De centrale tentoonstelling "Ancestors and rituals" in Bozar toonde nooit eerder in Europa geziene historische stukken uit de eilandenarchipel. Nog in Bozar lag de focus van "Power and other things" op de voorbije twee eeuwen. De Nederlandse krant NRC noemde dit een van de vijf beste tentoonstellingen in Europa van 2017.

La Boverie in Luik toonde Indonesië als zeevarende natie. In het SMAK en MHKA kwamen actuele thema's aan bod.  Naast tentoonstellingen waren er uiteraard concerten, podiumkunsten, literaire avonden en films. Ook hier historische voorstellingen en totaal nieuwe creaties speciaal voor Europalia gemaakt, vaak in samenwerking met Belgische en Europese kunstenaars.

De doelstelling is nu om de verjonging en verbreding verder te zetten.  

koen clement

Meest gelezen