Screenshot uit video van Gaia

Gaia filmt dierenleed in kippenkwekerijen

Gaia heeft beelden vrijgegeven van het dierenleed in zes industriële kippenkwekerijen in Vlaanderen. Op de video is te zien hoe de kippen in overvolle stallen zitten, sommige kreupel, gewond en zelfs dood. Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts gaat het om een "selectieve montage", maar moet de Europese wetgeving inderdaad strenger worden.

Dierenrechtenorganisatie Gaia maakte eind vorig jaar opnames bij 6 Vlaamse pluimveehouderijen. De beelden die vandaag zijn vrijgegeven op hun website, scheppen geen fraai beeld van de leefomstandigheden van de kippen. Levende, gewonde en dode kippen zitten met duizenden op elkaar gepakt.

Om zo snel mogelijk veel vlees te produceren, worden snelgroeiende kippenrassen, plofkippen, gekweekt. Maar die hebben, volgens Gaia, nadelige effecten op de gezondheid en het welzijn van de kippen.

 “De beelden maken duidelijk dat kippenvlees spotgoedkoop is, omdat de dieren het gelag betalen”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “Daarvoor zijn de supermarkten mee verantwoordelijk. Door kippenvlees aan absurd lage prijzen aan te bieden aan de consument, werken ze mee aan georganiseerd dierenleed.”

Gaia eist dat kippenkwekerijen trager groeiende kippenrassen gebruiken, dat er strengere normen komen in verband met de leefomstandigheden en dat het toegelaten aantal kippen per vierkante meter omlaag gaat. “De wetgeving is volledig ontoereikend om dierenleed te voorkomen”, zegt Vandenbosch. 

"Consument kan zelf kiezen voor dierenwelzijn"

Kippenkwekerijen moeten sinds 2007 voldoen aan Europese minimumvoorschriften ter bescherming van vleeskippen. In die richtlijnen staat onder andere te lezen dat er, afhankelijk van het gewicht per kip, maximaal 17 tot 21 kippen per vierkante meter mogen zitten. 

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vindt dat de Europese normen “niet meer voldoen aan de eisen die we vandaag hebben op vlak van dierenwelzijn”. De minister vindt daarom dat de normen Europees moeten worden verstrengd. “Al zijn de gemaakte beelden natuurlijk een selectieve montage van beelden over verschillende maanden heen”, zegt Weyts.

In afwachting van strengere regels is het volgens Weyts zinvol dat de consument zelf kiest voor meer dierenwelzijn. Bij eieren kan dat door te kijken naar de cijfercodes op elk ei, bij kippenvlees kunnen de consumenten kiezen tussen bio- of plofkip. De minister steunt ook de oproep van Gaia richting grootwarenhuizen, om enkel nog vlees te verkopen van kippen die een betere levenskwaliteit hebben gekend.

"Montage kan vertekend beeld geven"

In Vlaanderen is de grote meerderheid van de grote pluimveehouders aangesloten bij Belplume, het kwaliteitslabel van de pluimveesector. In een persbericht reageert voorzitter Johan Van Bosch: “Wij betreuren ten zeerste dat de Belgische pluimveesector met deze beelden in een negatief daglicht wordt geplaatst."

"Belplume neemt deze beelden serieus en onderzoekt nu wat hun herkomst is. We sluiten niet uit dat de montage van de beelden een vertekend beeld kan geven van de situatie. Maar indien inbreuken worden vastgesteld mogen de betrokken pluimveebedrijven een audit door een onafhankelijke instelling verwachten.”

Meest gelezen