Grafheuvelgroep in Mol voorlopig beschermd

Het gaat om een site 2 kilometer ten noordoosten van de bekende abdij van Postel, een deelgemeente van Mol. De heuvelrug van bijna 250 meter lang dateert uit de brons- of ijzertijd, tussen 800 en 57 voor onze tijdrekening, voor de komst van de Romeinen dus. Vlaams minister van erfgoed Bourgeois (N-VA) heeft beslist om de procedure voor bescherming te starten. Het archeologisch onderzoek gebeurde met een hoogtemodel, waarbij het niet nodig was om in de bodem te wroeten.     

De hoogte van de heuvels is zo'n 40 meter. In de buurt van de abdij van Postel zijn al enkele tumuli ontdekt. Alles samen zouden er mogelijk 10 zijn. Pollenonderzoek naar granen en tekenen van ontbossing bewijzen de intensieve aanwezigheid van de mens hier in de ijzertijd. De site is in de loop van twintig eeuwen uiteraard wat aangetast door de natuur en de mens, zo is een gracht gegraven tussen de heuvels. Maar over het algemeen is het terrein in goede staat.  Over 9 maanden volgt normaal de definitieve bescherming.