Belga

Inktaap gaat naar Martin Michael Driessen voor "Rivieren"

De Nederlandse schrijver Martin Michael Driessen heeft de Inktaap 2018 gewonnen, de prijs die jongeren uitreiken voor Nederlandstalige literatuur. Driessen krijgt de prijs voor zijn verhalenbundel 'Rivieren'.

De 63-jarige Nederlandse schrijver Martin Michael Driessen heeft de Inktaap 2018 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn verhalenbundel "Rivieren", die in 2016 ook de ECI literatuurprijs won. De prijs is vanmiddag uitgereikt in de Doelen in Rotterdam .

De Inktaap is een prijs die wordt uitgereikt door jongeren. Scholieren uit het hoger secundair onderwijs in Nederland lezen de winnende titels van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun eigen winnaar. Negenhonderd scholieren brachten deze keer hun stem uit. In Vlaanderen bestaat de Inktaap voorlopig niet meer, daar wordt deze week wel de vergelijkbare Inktvinger uitgereikt.

Drie novellen verbonden door water

 "Rivieren" bestaat uit drie novellen die verbonden zijn door de centrale rol van water. In het eerste verhaal "Fleuve sauvage" vaart de lezer samen met een alocholverslaafde acteur in een kano de Aisne af in Frankrijk. De aan lager gewal geraakte acteur probeert tijdens zijn kanotocht de drankduivel onder controle te krijgen. Wanneer hij zijn laatste fles whisky met een groot gebaar de rivier in slingert, blijft die fles hem letterlijk en figuurlijk achtervolgen. Het verhaal mondt uit in een finale met knipoogjes naar Shakespeare.

Het tweede verhaal "De reis van de maan" schetst de wereld van de houtvlotters, die aan het einde van de 19e en begin van de 20ste eeuw over rivieren als de Rodach, de Main en de Rijn voeren. Het gaat over Julius, de zoon van een rijke houthandelaar, en over de arme en eenvoudige Konrad, die ervan droomt ooit de zee te zien. Het verhaal schetst hun botsende werelden en onuitgesproken gevoelens, tegen een achtergrond van een beroep dat gedoemd is om te verdwijnen door de komst van moderne rivierschepen.

Het laatste verhaal gaat over een aanslepende burenruzie. Twee families, een katolieke en een protestantse, twisten al decennialang over het dal waarover ze beiden eigenaar zijn. De scheidingslijn is het kleine riviertje Issou, maar dat verlegt het zijn bedding af en toe,  waardoor nu eens de ene, dan weer de andere familie zich benadeeld voelt.

Recensenten in Nederland en Vlaanderen waren vol lof over het drieluik. Zo sprak Mark Cloostermans in De Standaard der Letteren van "het beste wat ik in jaren heb gelezen". En de Nederlandse auteur Joost de Vries bestempelde het verhaal "Pierre en Adèle" in de Groene Amsterdammer als "een klein juweel".

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. Eerder kregen Stefan Hertmans, Dimitri Verhulst en Tom Lanoye de jongerenprijs. Nederlandse winnaars waren Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Tommy Wieringa, Ilja Leonard Pfeijffer en Connie Palmen. 

Meest gelezen