Videospeler inladen...

U wordt gefilmd: nieuwe camerawet maakt onder meer bodycams, drones en een slim cameraschild mogelijk

Over anderhalve maand gaat de nieuwe camerawet in, die door het parlement is goedgekeurd. Dankzij de wet kan de politie binnenkort bodycams, maar ook drones en helikopters met camera's inzetten. Er komt ook een centraal register van alle beveiligingscamera's in ons land. En winkeliers kunnen hun bewakingsbeelden live tonen in hun zaak. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon gaf uitleg in De Ochtend op Radio 1.

November vorig jaar, in Brussel. Tot drie keer toe komt het tot rellen in onze hoofdstad. De identificatie van de relschoppers achteraf is niet gemakkelijk. Via onder meer bewakingsbeelden in winkels, en beelden die aanwezigen maakten met hun smartphone, probeert de politie de gezichten van de relschoppers te herkennen. Het gebruik van camera' s bij dergelijke incidenten door de politie moet in de toekomst een evidentie worden. Een politieagent moet zijn bodycam kunnen aanzetten, maar ook camera's op politievoertuigen, aan helikopters en drones moeten het gemakkelijker maken om te bewijzen wie de daders zijn. En men zal ook veel sneller een overzicht krijgen van alle camera's in de buurt.

Vroeger was het maar heel uitzonderlijk mogelijk dat bijvoorbeeld bodycams, of andere mobiele camera's werden ingezet. Bij een grote volkstoeloop bijvoorbeeld. "Binnenkort moet het een basisreflex worden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Politieagenten mogen dan steeds een bodycam gebruiken, al moeten ze wel waarschuwen als ze de camera inschakelen. Daar zijn wel uitzonderingen op mogelijk, bij een onderzoek naar radicalisering en zwaar banditisme. Alle beelden worden een jaar lang bijgehouden.

De politie zal veel sneller weten welke camera's zich in de buurt bevinden. Denk maar aan de derde dader van de aanslag in Zaventem

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

Daarnaast maakt de camerawet het ook mogelijk om een groot cameraschild uit te bouwen in ons land, bestaande uit 1000 camera's. Het gaat dan om zogenaamde ANPR-camera's, die een nummerplaat kunnen lezen. Binnenlandse Zaken zal ook een centraal register bijhouden van alle beveiligingscamera's in ons land, zowel camera's van politie en openbare besturen, als van burgers en bedrijven. "Dat moet het verschil maken bij zaken zoals ontvoeringen. De politie zal veel sneller weten welke camera's zich in de buurt bevinden wanneer zich iets voordoet. Denk bijvoorbeeld ook aan de derde dader van de aanslag in Zaventem, wiens pad we hebben kunnen reconstrueren dankzij onder andere privécamera's. Dus het is belangrijk te weten welke camera's voorhanden zijn en hoe die aangewend kunnen worden."

Nog een opvallende maatregel, winkeliers zullen voortaan hun camerabeelden live mogen tonen op een televisiescherm in de winkel. Dat moet winkeldieven afschrikken. "We weten dat dit heel afradend is tegen mensen die diefstallen willen plegen, maar ook bijvoorbeeld aan elke shampoo willen ruiken, en dat is ook iets wat we niet willen. In de winkel zal altijd een verwittiging aangebracht worden dat u gefilmd wordt."

Big Brothermaatschappij?

Maar wat met onze privacy? Volgens minister Jambon moeten we ons geen zorgen maken. "We hebben advies gevraagd van de privacycommissie, en dat advies is minutieus opgevolgd en in de wet omgezet. We hebben ook rekening gehouden met de nieuwe Europese wet over gegevens­bescherming. Alles wordt gereglementeerd en beperkt bijgehouden. Zij die ervoor opteren om camera's niet te gebruiken in de bestrijding van criminaliteit, ik denk dat die in de 19de eeuw leven."

Meest gelezen