Jesse Klaver: "Regering moet mee beslissen over loon van topman bij grootbanken"

In Nederland wil oppositiepartij GroenLinks dat de minister van Financiën mee mag beslissen over het loon van topbankiers. "Als zo'n bank omvalt moet de overheid die bank redden met belastinggeld. Het is dus een semi-overheidsbedrijf", zegt GroenLinks-partijvoorzitter Jesse Klaver in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De wet moet aangepast worden voor zogeheten systeembanken", aldus Klaver. "Systeembanken zijn banken die zo groot zijn dat ze niet mogen omvallen. Als ze dreigen failliet te gaan zal de overheid de bank moeten redden met belastinggeld. Wij willen dat de minister van Financiën een veto-recht heeft over het loon dat de topman van zo'n bank mag krijgen."

Aanleiding voor dit wetsvoorstel is de heisa rond de Nederlandse bank ING. De CEO van ING Groep, Ralph Hamers, zou een loonsverhoging van 50 procent krijgen waardoor hij drie miljoen euro per jaar zou verdienen. De zaak deed in Nederland veel stof opwaaien, daarom trekt ING de loonsverhoging opnieuw in.

De overheid moet deze banken redden als ze omvallen, dus het zijn semi-overheidsbedrijven. Ik ken geen ambtenaren die drie miljoen euro verdienen.

Jesse Klaver, GroenLinks

Klaver noemt de grootbanken "semi-overheidsbedrijven", net omdat de Nederlandse regering zou moeten tussenkomen als de banken het financieel moeilijk zouden krijgen, om te voorkomen dat duizenden gewone Nederlanders hun spaargeld kwijt zouden zijn. "Ik ken geen ambtenaren die drie miljoen euro verdienen."

Zal het voorstel er ook echt komen?

GroenLinks, de partij van Jesse Klaver, zit in de oppositie. "Maar ik heb al gehoord dat zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) het voorstel niet uitsluiten. Het momentum is er, laat ons dat ook grijpen."

"De overheid moet de vrije markt temmen", zegt Klaver. "Anders wordt het een monster dat je niet kan beheersen."

Meest gelezen