Video player inladen...

Vleessector vraagt meer controles

Meer gerichte, onaangekondigde controles en een betere informatieuitwisseling tussen de verschillende controlediensten van de overheid. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het overleg tussen alle betrokkenen in de vleessector vanmiddag in Gembloux.

Iedereen was aanwezig bij het overleg. Veehouders, uitbeenderijen, vleesverwerkers, winkels en warenhuizen. Comeos, da's de organisatie die de warenhuizen vertegenwoordigt, voelt zich niet mee verantwoordelijk voor het nieuwe vleesschandaal. Gisteren had onder meer de Boerenbond erop gewezen dat de prijzenslag tussen de warenhuizen te veel druk zet op de sector. En dat leidt mogelijk tot malafide praktijken in de vleesverwerking. Maar Nathalie De Greef van Comeos ontkent: "Ik denk niet dat de prijsdruk de oorzaak is van dit fraudegeval. De concurrentie in de sector is er maar dat belet niet dat de meerderheid van de sector correct werkt om een kwalitatief product aan de consument te kunnen aanbieden."

Strengere controles en meldpunt

De boerenorganisaties eisen strengere controles van de slachthuizen. Hendrik Van Damme van het Algemeen Boerensyndicaat: "De veehouders zijn elke dag in de weer om dieren af te leveren aan de slachthuizen. De kwaliteitseisen die opgelegd worden, worden gerespecteerd bij ons. Maar we zien dat na ons de kantjes er vanaf gelopen worden.

De slachthuizen zelf willen een meldpunt waar wanpraktijken gemeld kunnen worden. Michael Gore van de Federatie van slachthuizen en vleesverwerkers wil de gedragscode uitbreiden: "De huidige gedragscode ent zich vooral op oneerlijke handelspraktijken vanuit economische standpunt. Maar we willen dat uitbreiden en we vragen een meldpunt waar bepaalde praktijken kunnen gemeld worden. Er is ook een draagvlak om de controles anders te gaan organiseren. Die zouden per definitie onaangekondigd moeten zijn."

Ongenoegen bij personeel Veviba

Intussen hebben de werknemers van slachthuis Veviba in Bastenaken,  dat in het oog van de storm terecht kwam,  in een persbericht hun ongenoegen geuit:  "We zouden de waarheid aan het licht willen brengen over onze arbeidsomstandigheden en willen reageren op leugenachtige beweringen in de pers", klinkt het bij de werknemers. "Gedurende vele jaren hebben we de leveringen van ons vlees in de grootdistributie met alle respect en professionaliteit verzekerd. Regelmatige controles van interne en externe organismen hebben ons verzekerd van een rigoureuze productie, zowel wat betreft traceerbaarheid als hygiëne. Aangezien we zelf onze producten consumeren, willen we de publieke opinie geruststellen over de kwaliteit ervan", aldus het personeel, dat het werk graag wil hervatten.

Gisteren hebben directie en werknemers de situatie besproken. "De twee aanwezige managers hebben het personeel verzekerd dat het aan de slag kan blijven en betaald zal worden", aldus Tiphaine Malchair van de socialistische vakbond. "De directie heeft ook gezegd dat ze alles in het werk zal stellen opdat het slachthuis snel weer open kan, al kon nog geen timing daarvoor gegeven worden."

 

Meest gelezen