AP

Met Opera ontslaat dirigent James Levine wegens seksueel misbruik

The Metropolitan Opera in New York heeft dirigent James Levine ontslagen. Hij werd in december vorig jaar al geschorst nadat er verhalen over seksueel misbruik waren opgedoken. 

Begin december brachten The Washington Post en The New York Times verhalen over seksueel misbruik door Levine naar buiten. Zo zou de dirigent jarenlang een jongeman misbruikt hebben. Het misbruik zou gestart zijn in 1985, toen het slachtoffer 15 en de dirigent 41 was en zou doorgegaan zijn tot 1993.  Er kwamen ook nog getuigenissen van andere mannen naar buiten. 

The Met liet toen een onderzoek openen omdat Levine zei dat het verhaal volledig uit de lucht gegrepen was.  Dat onderzoek heeft nu bewijzen opgeleverd van misbruik en intimidatie "zowel van voor als van tijdens de periode waarin Mr Levine voor de Met werkte", laat het operahuis in een mededeling weten

Concrete details over de conclusies van het onderzoek, dat geleid werd door externen, geeft de Met niet vrij. De conclusies zijn gebaseerd op gesprekken met 70 mensen. In de mededeling staat wel dat er "geloofwaardig bewijs gevonden is dat Mr Levine zich schuldig gemaakt heeft aan seksueel grensoverschrijdend en intimiderend gedrag ten aanzien van kwetsbare artiesten aan het begin van hun carrière". Levine stond op de hiërarchische ladder uiteraard steeds boven zijn slachtoffers. Zij waren vaak zelfs nog tieners op het moment waarop het misbruik begon. 

"In het licht van deze bevindingen, concludeert de Met dat het ongepast en onmogelijk zou zijn dat Mr. Levine voor de Met blijft werken", luidt het besluit. Een woordvoerder van Levine wilde niet meteen reageren op de beslissing. 

James Levine was 40 jaar lang de chef-dirigent bij de Met in New York. Twee jaar geleden was hij al gestopt als chef-dirigent, maar hij was wel nog aan het operahuis verbonden. Hij maakte van het orkest van de Met een van de beste van de wereld en stond ook aan het hoofd van het Boston Symphony Orchestra en het Munich Philharmonic. 

Meest gelezen