Video player inladen...

Met Mike Pompeo kiest Trump voor een loyale bondgenoot, en voor de hardere lijn

De naam van Mike Pompeo als opvolger van Rex Tillerson op Buitenlandse Zaken, doet al langer de ronde. Pompeo, sinds vorig jaar baas van de CIA, staat dicht bij Trump, en staat bekend als een man van de harde lijn. 

Eind vorig jaar al deden hardnekkige geruchten dat Trump zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zou ontslaan. Ook de naam van zijn opvolger, CIA-baas Mike Pompeo, circuleerde dan al. In een tweet kondigde Trump vandaag aan dat het ontslag en de vervanging een feit zijn. Over Pompeo zegt hij: "He will do a fantastic job!".

Pompei is een conservatieve Republikein uit Kansas en boegbeeld van de Tea Party. Hij had drie termijnen in het Congres achter de rug, toen hij vorig jaar door Trump werd aangesteld als de nieuwe baas van de inlichtingendienst CIA. Hij staat veel dichter bij Trump dan Tillerson, met wie de president een zeer gespannen relatie had. Pompeo daarentegen is een loyale bondgenoot, van wie Trump wellicht veel minder tegenkanting moet verwachten.

Iemand die graag de grenzen opzoekt

Met Pompeo kan het gekrakeel binnen Buitenlandse Zaken dus mogelijk verminderen. Toch houden veel kenners hun hart vast. Pompeo, cum laude afgestudeerd aan de militaire academie van West Point, staat bekend als recht door zee, als iemand die graag de grenzen opzoekt. Verwacht wordt dat de VS met Pompeo voor de hardere lijn zal gaan.

Net als Trump is Pompeo een groot tegenstander van de nucleaire deal met Iran. Omstreden is ook zijn visie op de Amerikaanse terroristengevangenis Guantanamo op Cuba. Als Congreslid voor Kansas zei hij dat waterboarding, de verhoormethode waarbij een verdrinkingsdood wordt gesimuleerd, geen marteltechniek is.

Als CIA-directeur minimaliseerde Pompeo het onderzoek naar Russische beïnvloeding tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. Hij liet weten dat hij het moe was om daar telkens weer vragen over te krijgen.

Meest gelezen