Minder regeltjes, een bib dichtbij en steun voor spontane cultuurprojecten: dat willen we

Burgers zijn redelijk tevreden over het cultuurbeleid in hun gemeente, maar ze vragen ook minder betutteling en meer ondersteuning voor eigen initiatieven. Dat blijkt uit de burgerbevraging van “Cultuurcontentement” bij ruim 5500 burgers.  De meest positieve geluiden komen uit de grotere steden en gemeenten, de meest kritische geluiden hoor je bij de jongeren. De resultaten van de enquête zijn voorgesteld in het Vlaams Parlement. 

Bent u tevreden over het cultuurbeleid in uw gemeente? Met die vraag trokken onderzoekers Vlaanderen in, en 5500 burgers gaven daarop een antwoord. Over het algemeen zijn de burgers niet ontevreden, maar ze zijn wel kritisch en hebben pertinente suggesties voor verbetering.

Dat blijkt uit de bevraging van “Cultuurcontentement”, een initiatief van zes koepelorganisaties uit de cultuursector. In oktober zijn er gemeenteraads­verkiezingen, en dat vonden ze een prima aanleiding om de gemeenten bij de les te houden als het over cultuur gaat. 

Belga

Inzetten op wat groeit van onderuit, dat doen gemeenten nog te weinig. En ze moeten beter communiceren over de mogelijkheden die er al zijn om die spontane initiatieven een duwtje in de rug te geven. Zo weet 40 procent van de ondervraagden niet welke ondersteuning tijdelijke projecten in hun gemeente kunnen krijgen, zo blijkt uit de enquête.

Onderzoeker Ignace Glorieux van de Vrije Universteit Brussel: “Nog te vaak weten burgers niet met welke vragen ze wel of niet terecht kunnen bij hun gemeentebestuur. Dat is jammer want op die manier missen potentiële vernieuwers impulsen die bijdragen aan de dynamiek van hun gemeente."

De Krook in Gent
Belga

Schaalvergroting kan, maar niet ten koste van alles. Een gloednieuwe cultuurtempel zoals de Krook in Gent is prima, maar de burgers willen ook een bib dichtbij, die ook gemakkelijk toegankelijk is. Ze willen ook  betaalbare ruimtes in de buurt om te vergaderen en elkaar te ontmoeten, en waar ze nieuwe dingen kunnen uitproberen. Kortom: gemeenten moeten meer durven experimenteren op cultureel vlak, vertrouwen hebben in de creativiteit van de burgers en die ook ondersteunen.

De helft van de bevraagden vindt ook dat lokaal erfgoed meer gepromoot mag worden. En een vierde stelt dat lokaal talent meer zichtbaarheid verdient.

Algemeen genomen zijn inwoners van grotere steden en gemeenten het meest tevreden over het gevoerde cultuurbeleid. Jongeren kijken dan weer het meest kritisch naar hun lokaal cultuurbeleid. Zij pleiten voor een meer divers en actief cultuuraanbod afgestemd op hun behoeften.

Meest gelezen