"De boekhouder van Auschwitz" op 96-jarige leeftijd overleden

In Duitsland is Oskar Gröning overleden. Dat melden Duitse media. De 96-jarige Gröning was een voormalige bewaker in het nazi-concentratiekamp van Auschwitz. Voor zijn medeplichtigheid aan de Holocaust werd de man drie jaar geleden veroordeeld.

Oskar Gröning begon als nazi-officier op 21-jarige leeftijd te werken in Auschwitz. Hij had er als taak om de bezittingen van de gevangenen te inventariseren en om geld en waardevolle stukken op te sturen naar Berlijn. Het leverde hem de bijnaam "de boekhouder van Auschwitz" op.

In 2015 werd de man veroordeeld tot 4 jaar cel voor medeplichtigheid aan de dood van 300.000 Joden in het concentratiekamp. Tijdens zijn verdediging opperde Gröning dat hij weliswaar getuige was geweest van massamoord, maar hij ontkende elke directe rol in de genocide.

"Ik vraag vergiffenis. Ik deel moreel gezien in de schuld, maar het is aan jullie om te beslissen of ik strafrechtelijk gezien schuldig ben", richtte Gröning zich toen tot de rechters. Die veroordeelden hem zonder dat er een directe link met een moord kon worden aangetoond. Volgens de rechters echter had Gröning door zijn handelingen de massamoord in Auschwitz mee ondersteund.

De oud-nazi is nooit naar de gevangenis hoeven te gaan, wegens gezondheidsredenen en opeenvolgende beroepsprocedures. Het Duitse parket laat nu weten dat ze melding hebben gekregen dat Oskar Gröning overleden is in het ziekenhuis.

Meest gelezen