Video player inladen...

Palestijnse premier overleeft aanslag in Gazastrook

In de Gazastrook is een explosief ontploft vlakbij het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah (bron videobeelden boven: Watania). De premier bleef ongedeerd, enkele mensen die deel uitmaakten van het konvooi raakten lichtgewond. De Palestijnse regering zegt dat de radicale beweging Hamas verantwoordelijk is voor wat ze "een laffe aanslag" noemt.

Hamdallah was op weg naar de Gazastrook voor een vrij uitzonderlijk bezoek ter gelegenheid van de inhuldiging van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Op het moment dat zijn konvooi de grens met de Gazastrook overstak, ontplofte een explosief. Niemand raakte ernstig gewond, en de premier besliste om een ingekort programma af te werken.

De Palestijnse regering, die zetelt op de bezette Westelijke Jordaanoever, houdt de radicale Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk. Hamas is aan de macht in Gaza.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Fatah-partij, die de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanover domineert, bereikte vorig jaar nog een verzoeningsakkoord met Hamas, de machtigste Palestijnse fractie in de Gazastrook. Het doel van dat akkoord was om een uniform leiderschap in de beide Palestijnse gebieden tot stand te brengen.

Maar de uitvoering van de overeenkomst verloopt sindsdien extreem moeizaam. Een van de belangrijkse obstakels is dat Hamas weigert om de eigen gewapende milities onder bevel van de Palestijnse Autoriteit te brengen.

Meest gelezen