Videospeler inladen...

De familie de Ribaucourt: de machtige "gastheren" van Paradise City

Tijdens de paasvakantie neemt VRT NWS metrolijn 2 in Brussel om halt te houden bij stations die de naam dragen van enkele illustere figuren uit de geschiedenis van België. Wie waren ze en welke rol hebben ze gespeeld? Vandaag: metrostation Ribaucourt.

Een schijnbaar onbeduidend metrostation op het kruispunt van de Leopold II-laan, de Jubelfeestlaan, de Vandenboogaerdestraat en de Houzeau de Lehaiestraat: dat is Ribaucourt, de eerste halte na Elisabeth op metrolijn 2 in Brussel. Even verderop is er ook een tramhalte Ribaucourt en een Ribaucourtstraat, allemaal op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek.

BELGA/VERGULT

De naam verwijst naar de familie Christyn de Ribaucourt, een oud geslacht dat zich al minstens 250 jaar tot de adellijke families van de Lage Landen mag rekenen. Al in het ancien régime klimmen verschillende telgen tot in hoogste machtscenakels op. Door een slimme huwelijkspolitiek verzamelen ze bovendien tal van titels.

Zo schopt een voorvader Jean-Baptiste Christyn het in 1671 tot kanselier van het hertogdom Brabant. In een volgende generatie begint de familie zich de naam de Ribaucourt aan te meten en knoopt ze banden aan met het graafschap Vlaanderen, dit door het huwelijk van Libert-François Christyn de Ribaucourt met Maria-Theresia van Vilsteren uit Laarne.

Willem I

Kort na de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden sleept hun zoon Philippe-Alexandre Christyn de Ribaucourt officieel de erfelijke titel van burggraaf en later graaf in de wacht. In 1796 krijgt ook hij een zoon: Prosper Christyn de Ribaucourt.

Deze Prosper verzamelt de ene na de andere topfunctie. In 1822 treedt hij toe tot de Provinciale Staten van Zuid-Brabant, op dat moment een provincie van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. 4 jaar later wordt hij kamerheer van koning Willem I. Tussen 1825 en 1836 mag hij zich ook nog eens burgemeester van Laarne noemen.

Kasteel van Ribaucourt

Ook na de Belgische onafhankelijkheid zit Prosper niet stil. Hij maakt deel uit van de provincieraad van Brabant en is ook een poos gemeenteraadslid van Perk , vandaag een deelgemeente van Steenokkerzeel in Vlaams-Brabant.

Daar komt hij terecht nadat hij in 1833 het kasteel van Perk heeft gekocht dat al snel als het kasteel van Ribaucourt bekendstaat. Het eeuwenoude gebouw heeft op dat moment al een rijke geschiedenis. Het ontstaat in de 12e eeuw en gaat in de loop der tijden van de ene in de andere adellijke familie over.

In 1696 neemt de prins van Nassau-Saarbrück als generaal van de legers van de Verenigde Provinciën zijn intrek in het kasteel. Koning Lodewijk XV van Frankrijk logeert er op 9 mei 1746 en later gebruikt de Britse generaal Miles Dempsey het als uitvalsbasis om de slag om Arnhem tijdens WO II in goede banen te leiden. Onder anderen zijn collega Bernard Montgomery brengt hem een bezoek.

Paradise City

In 1843 ruilt Prosper zijn zitje in de provincieraad van Brabant voor het rode pluche van de Senaat van België. Dat mandaat houdt hij tot 1879 in handen waarna hij het aan zijn zoon Adolphe Christyn de Ribaucourt overdraagt. Die is daarnaast gemeenteraadslid van Perk en ook even burgemeester, net als 2 andere telgen uit het geslacht. Hij vervult voorts diplomatieke taken in Spanje en in het Groothertogdom Luxemburg.

Adolphe huwt 2 keer en krijgt alles samen 12 kinderen. De familie Christyn de Ribaucourt is intussen wijdvertakt. Sommige nakomelingen duiken op in de lijst met de rijkste Belgen.

Het kasteel van Perk blijft zowat 175 jaar in handen van de familie die zo haar stempel op de gemeente drukt. Na de dood van graaf Daniël de Ribaucourt in 2007 neemt graaf Paul de Lannoy het kasteel over. Sinds 2015 vormt het domein tijdens de zomer het decor voor het muziekfestival Paradise City.

Fernand Flausch

De verwijzingen naar haar naam in Sint-Jans-Molenbeek heeft de familie Christyn de Ribaucourt onder meer te danken aan de talrijke eigendommen die ze in de loop van de 19e eeuw in die gemeente weet te verzamelen.

Het metrostation Ribaucourt wordt in 1988 in gebruik genomen bij de lancering van metrolijn 2. Op 1 oktober gaat "Kunst zaken" alvast een kijkje nemen:

Videospeler inladen...

Fernand Flausch uit Luik mag de muren met kunst bekleden. Hij maakt 2 friezen van elk 60 meter die hij bovenaan de wanden van de perrons aanbrengt. Ze heten "Het vuur van Nero en de supermensen" en "Het gevecht van de stylieten" en lezen als een stripverhaal.

Meest gelezen