Jasper Jacobs

Sven Gatz zegt debat op de valreep af omdat enkel mannen in het panel zitten

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zou normaal gezien vanavond aanwezig zijn op een debat van de Leuvense studentenvereniging Politika. De minister heeft echter op de valreep afgezegd: er zitten enkel mannen in het panel, en dat zint Gatz niet. "Zonder vrouwen is het geen echt politiek debat", verklaart Gatz z'n beslissing op Twitter.

Om iets voor 19 uur vanavond tweette minister Gatz nog "aanwezig", met een afbeelding van het aangekondigde debat. Daarop kreeg de minister kritiek van partijgenoot en Vlaams Parlementslid Ann Brusseel. "All male panel (een panel met enkel mannen, red.), terwijl er zo veel studentes zijn", aldus Brusseel op Twitter.

Die kritiek raakt blijkbaar een gevoelige snaar bij Gatz. "Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry Politika." Gatz gebruikt daarbij de hashtag #allmalepanel, waarmee hij verwijst naar de opmerking van Brusseel.

De tweet waarin Gatz het debat afzegt, werd verstuurd om 20.05u, vijf minuten nadat het debat eigenlijk had moeten beginnen. (Lees verder onder de tweet.)

"Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten", vertelt Gatz aan VRT NWS. "Ik heb me verontschuldigd bij de organisatoren. Maar ik had toch het gevoel dat het raar is om in 2018 enkel mannen uit te nodigen."

"De twee dames die het debat organiseren reageerden ontgoocheld. Maar ik denk dat studenten politieke wetenschappen wel begrijpen wat de politiek van de lege stoel is."

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) die ook aanwezig is op het debat van Politika, noemt de demarche van Gatz een publiciteitsstunt. "Jammer voor al de vrouwen in organisatie en publiek dat  jullie dan zelf geen vrouw afvaardigen", schrijft Parys

Ook een ander panellid  in het debat, Tom Van Grieken (Vlaams Belang) noemt het "belachelijk".

Meest gelezen