Video player inladen...

Tillerson: "Ik wil dat de overgang zo vlot mogelijk verloopt"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson gaat vandaag zijn bevoegdheden overdragen aan de adjunct-minister van Buitenlandse Zaken John Sullivan. Aan het einde van de maand zal hij officieel zijn functie neerleggen. Tillerson kreeg vandaag zijn ontslag van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft zonet gereageerd tijdens een persconferentie.

"Ik heb vandaag een telefoontje gekregen van de president en ik heb ook gesproken met de stafchef van het Witte Huis, Kelly", zei Tillerson. "Aan het einde van de dag zal ik mijn bevoegdheden overdragen aan adjunct-minister van Buitenlandse Zaken John Sullivan. Mijn aanstelling als minister van Buitenlandse Zaken zal eindigen op 31 maart om middernacht."

Trump heeft CIA-baas Mike Pompeo aangewezen als de opvolger van Tillerson, maar dat moet nog goedgekeurd worden in de Senaat.

Tillerson wil dat in periode tussen zijn ontslag en het aanstellen van zijn opvolger alles orderlijk en vlot verloopt. "Ons land blijft geconfronteerd worden met belangrijke beleidsbeslissingen en uitdagingen rond nationale veiligheid." Hij roept zijn medewerkers op om op post te blijven en hun missie voort te zetten. 

In zijn acht minuten durende speech had Tillerson veel lof voor zijn departement. Hij vernoemde president Donald Trump amper één keer - om te melden dat Trump hem officieel van zijn ontslag op de hoogte bracht vijf uur nadat de president het ontslag in een tweet wereldkundig had gemaakt.

Tillerson kondigde aan dat hij terug zal keren naar de privésector. Hij is oud-ceo van het olie- en gasbedrijf Exxon.

Meest gelezen