AP

Trump blokkeert miljardenovername van chipconcern Qualcomm wegens "nationale veiligheid"

De Amerikaanse president Donald Trump blokkeert de miljardenovername van halfgeleidersbedrijf Qualcomm door chipfabrikant Broadcom. Het Witte Huis uit in een persbericht bedenkingen rond de nationale veiligheid.  

Het in Singapore gebaseerde Broadcom bood voor Qualcomm 121 miljard dollar, plus de overname van 25 miljard schulden. De overname zou de grootste ooit in de tech-industrie geweest zijn. Qualcomm probeerde het vijandige overnamebod af te wenden.

En nu is de overname tegengehouden bij presidentieel order wegens "plausibel bewijs dat de overname de nationale veiligheid van de VS dreigt te schaden". President Trump volgt zo het advies van het Amerikaanse overheidsagentschap CFIUS dat investeringen door buitenlandse bedrijven onderzoekt.  Daar is er bezorgdheid dat een overname zou leiden tot een Amerikaanse achterstand in de ontwikkeling van 5G-technologie, ten voordele van Chinese bedrijven. Qualcomm investeert fors in de ontwikkeling van chips voor die 5G.

De sector van de chipmakers zit nu net in een race voor het ontwikkelen van chips voor die laatste 5G-technologie. Qualcomm wordt beschouwd als de koploper, gevolgd door Broadcom en de Chinese gigant Huawei. Volgens sommige analisten zou de overname van Qualcomm door Broadcom de kans geven aan Huawei om de koppositie over te nemen in de komende jaren.

Meest gelezen