Video player inladen...

Trump over ontslag Tillerson: "Ik denk dat Rex nu veel gelukkiger zal zijn"

Tijdens een geïmproviseerd persmoment in de tuin van het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Donald Trump toelichting gegeven bij het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Er was een probleem van "onderlinge chemie", zei Trump. "We konden met elkaar opschieten, maar we hadden ook meningsverschillen."

"Ik waardeer de inzet en het werk van Rex Tillerson, en wens hem het beste", zei Trump. "Hij is een goede man". Volgens Trump konden hij en Tillerson het best met elkaar vinden, maar verschilden ze van mening. "Bijvoorbeeld over de deal met Iran. Ik vind die verschrikkelijk, ik denk dat Rex die ok vindt". 

Volgens adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein heeft Trump niet met Tillerson gepraat vooraleer hij hem aan de kant zette. Tillerson zou ook de reden voor zijn ontslag niet kennen. Volgens Goldstein wou Tillerson blijven, en was hij "erkentelijk te hebben kunnen dienen". 

Trump zei daarentegen dat hij al "enige tijd" met Tillerson aan het praten was over zijn toekomst. Hij veronderstelt ook dat Tillerson "gelukkiger zal zijn" nu hij geen minister van Buitenlandse Zaken meer is. 

Enkele uren nadat Goldstein had gezegd dat Tillerson zijn onslag had moeten vernemen via Twitter en er geen uitleg voor had gekregen, werd ook hij aan de kant gezet.

Vanaf dag 1 kunnen Pompeo en ik het goed met elkaar vinden

Waren er met Tillerson meningsverschillen, dan zit Trump met diens opvolger Mike Pompeo "altijd op dezelfde golflengte". "Mike en ik denken op dezelfde manier", zegt de president over Pompeo, die hij prijst om zijn "enorme energie en enorm intellect". "Vanaf dag 1 kunnen we het goed met elkaar vinden. Vanaf het begin hebben we een zeer goede chemie."

Meest gelezen