Video player inladen...

Trump vervangt Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken door CIA-baas Pompeo

Rex Tillerson is niet langer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt vervangen door CIA-baas Mike Pompeo. Dat meldt president Donald Trump op Twitter. Enkele uren na het ontslag van Tillerson zette Trump ook adjunct-minister Steve Goldstein aan de kant.

VS-president Trump vervangt Rex Tillerson door CIA-directeur Mike Pompeo. "Mike Pompeo wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij zal het fantastisch doen", twittert de Amerikaanse president. "Bedankt aan Rex Tillerson voor zijn werk."

In de tweet kondigt Trump voorts Gina Haspel aan als nieuwe directeur van inlichtingendienst CIA. "Zij wordt de eerste vrouw om dat te doen", twittert Trump daarover. "Gefeliciteerd, iedereen." 

Enkele uren na Tillerson is ook adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein ontslagen. Zijn ontslag volgde nadat hij aan verslaggevers had gezegd dat Tillerson zijn vertrek via Twitter had moeten vernemen en er geen uitleg voor had gekregen. 

"Een nieuw team is nodig"

Volgens een medewerker van het Witte Huis wou president Trump "een nieuw team met het oog op onderhandelingen met Noord-Korea en handels­gesprekken". Het is echter opmerkelijk dat een dergelijke grote wissel bij het State Department eraan komt net op die cruciale ogenblikken.

Het is bekend dat het niet boterde tussen de president en minister Tillerson. Trump haalde op Twitter wel vaker uit naar eerdere uitspraken van zijn minister, ook toen die toenadering tot Noord-Korea voorstelde. Eind vorig jaar waren er sterke geruchten dat het ontslag van Tillerson in de lucht hing, maar hij bleef dan toch nog langer dan velen verwacht hadden. Trump zou zich vooral hebben geërgerd aan het feit dat Tillerson hem tijdens vergaderingen vaak tegensprak.

Het was een publiek geheim dat er veel ergernis was bij Tillerson, die vorige zomer de president een "fucking moron" zou hebben genoemd na een uit de hand gelopen discussie. Tillerson, een gewezen topman van de oliegroep ExxonMobil, kon overigens niet zo veel wegen op het buitenlands beleid van de VS als hij wilde. Vooral stafchef John Kelly, minister van Defensie James Mattis en nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster probeerden dat vorm te geven. Ook van die laatste wordt gezegd dat hij heel dicht bij zijn ontslag staat. Intussen zijn al wel meer dan tien kopstukken van de administratie van Trump ontslagen of zelf opgestapt en dat is uitzonderlijk.

Gisteren had Tillerson overigens nog uitdrukkelijk kritiek geuit op Rusland, toen dat door de Britse premier Theresa May beschuldigd werd van de aanslag tegen een ex-spion in Salisbury. De woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders deed dat echter niet. Volgens CNN zou Trump zelfs niet aan Tillerson hebben verteld waarom hij nu ontslagen is.

Meest gelezen