Video player inladen...

Vlamingen installeerden vorig jaar meer dan 40.000 nieuwe zonnepanelen

Er zijn vorig jaar 41.296 nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Het is sinds 2012 geleden dat er nog zo veel nieuwe zonnepanelen bijkwamen. “De Vlaming lijkt opnieuw overtuigd”, zegt minister Tommelein. 

Het aantal nieuwe zonnepanelen die in Vlaanderen jaarlijks worden geïnstalleerd, lag nooit zo hoog als in 2011. Er kwamen toen 83.867 nieuwe installaties bij. In 2012 waren dat er nog ruim 43.000, maar daarna daalden de cijfers drastisch. 

In 2013 bereikte de verkoop van zonnepanelen plots een dieptepunt, met slechts 4.632 nieuwe installaties. “Toen bleek dat zonnepanelen te lang te hoge subsidies hadden gekregen, viel de positieve perceptie en het draagvlak bij het grote publiek weg”, legt minister Tommelein uit. 

De subsidies van zonnepanelen werd vanaf dan afgebouwd, maar de aankoop van zonnepanelen werd wel steeds goedkoper en rendabeler. Volgens minister Tommelein is de prijs van zonnepanelen vandaag ongeveer een kwart goedkoper dan 10 jaar geleden.

Hij is dan ook tevreden dat er vorig jaar voor het eerst in vijf jaar opnieuw 40.000 nieuwe installaties zijn bijgekomen: “Een dikke proficiat aan de burgers die fantastische inspanningen leveren voor onze omslag naar hernieuwbare energie.”

De burger toont de bedrijven en overheden hoe het moet. Ik reken erop dat zij het goede voorbeeld zullen volgen.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

Toch zijn er nog veel meer zonnepanelen nodig om de doelstellingen van 2020 te halen. Daarvoor hebben we jaarlijks ruim 100.000 daken van gezinswoningen met zonnepanelen nodig. Met meer grote installaties, op daken van bedrijven en publieke gebouwen, moet dat makkelijker gaan.

Minister Tommelein roept de bedrijven en overheden daarom op om meer te investeren in zonne-energie: “De burger toont de bedrijven en overheden hoe het moet. Ik reken erop dat zij dat goede voorbeeld zullen volgen.”

In totaal liggen er nu 323.375 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen. Uit de cijfers blijkt dat vooral gezinnen op het platteland investeren in zonne-energie, terwijl stedelingen achterblijven.  

Meest gelezen